Generální tajemník Jens Stoltenberg děkuje Norsku za klíčové příspěvky k bezpečnosti NATO

 Generální tajemník Jens Stoltenberg přivítal norského premiéra Jonase Gahra Støreho v sídle NATO. Diskutovali o úloze NATO při ochraně kritické podmořské infrastruktury, která je životně důležitá pro bezpečnost spojenců. Minulý týden oba muži společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou navštívili platformu zemního plynu Troll A u norského pobřeží.

Stoltenberg zdůraznil, že NATO zintenzivňuje práci na zabezpečení kritické infrastruktury se zvýšenou vojenskou přítomností, větším situačním povědomím a posílenou spoluprací s mezinárodními partnery a soukromým sektorem.

Stoltenberg poděkoval premiérovi Gahru Støremu za vedoucí roli Norska při pomoci Alianci porozumět výzvám na Dálném severu a řešit je, včetně pořádání cvičení NATO, jako je nedávno skončené Joint Viking, největší vojenské zimní cvičení v arktické Evropě v roce 2023. poděkoval Norsku za další příspěvky do NATO, včetně služby v mnohonárodní bojové skupině v Litvě. Uvítal významnou pomoc Norska Ukrajině a zdůraznil, že je třeba nadále podporovat Ukrajinu, protože vzdoruje nezákonné válce Ruska.

Oba lídři se také zabývali přistoupením Finska a Švédska. Stoltenberg řekl: „Vítám, že Turecko a Maďarsko jsou připraveny ratifikovat členství Finska v NATO – a doufám, že to obě učiní rychle“ Zdůraznil, že „pro mě je nejvyšší prioritou zajistit, aby přistoupení Švédska bylo také ratifikovány co nejdříve,“ protože jejich přistoupení posílí NATO a ukáže, že dveře NATO zůstávají otevřené.