Ministři obrany NATO se dohodli na koordinaci bezpečnostní pomoci a výcviku pro Ukrajinu

Ministři obrany členských zemí NATO uzavřeli dvoudenní jednání s cílem připravit červencový summit ve Washingtonu. Jednali o posílení odstrašování a obrany NATO a podpoře Ukrajiny.

Na Ukrajině se ministři dohodli na plánu, jak NATO povede koordinaci bezpečnostní pomoci a výcviku. „To umožní vůdcům NATO zahájit toto úsilí na červencovém summitu ve Washingtonu, čímž se naše podpora Ukrajině pro nadcházející roky upevní,“ řekl Stoltenberg. S velením v německém Wiesbadenu bude NATO koordinovat výcvik a dary vybavení, přičemž do tohoto úsilí se zapojí téměř 700 pracovníků ze spojeneckých a partnerských zemí. NATO také usnadní logistiku vybavení a poskytne podporu dlouhodobému rozvoji ukrajinských ozbrojených sil. „Tyto snahy nedělají z NATO stranu konfliktu, ale posílí naši podporu Ukrajině při prosazování jejího práva na sebeobranu,“ řekl generální tajemník.

Ministři obrany se také shodli na možnostech reakce na nepřátelské akce Ruska proti spojencům. Patří mezi ně zvýšená výměna zpravodajských informací, zvýšená ochrana kritické infrastruktury, včetně podmořské a v kybernetickém prostoru, a další omezení pro ruské zpravodajské pracovníky. „Ruská kampaň nás neodradí od podpory Ukrajiny a budeme i nadále chránit naše území a obyvatelstvo před jakýmikoli nepřátelskými akcemi,“ řekl Stoltenberg. 

O odstrašování a obraně ministři diskutovali o nových obranných plánech NATO, které vojenští plánovači převádějí do konkrétních požadavků na síly a schopnosti potřebné k obraně spojenců. „Spojenci nabízejí velení NATO síly v rozsahu, který za poslední desetiletí neviděli. Dnes máme 500 000 vojáků ve vysoké připravenosti ve všech oblastech, což je výrazně více, než je cíl, který byl stanoven na madridském summitu v roce 2022,“ řekl Stoltenberg. Dodal, že spojenci investují do klíčových schopností a poznamenal, že „během příštích pěti let Spojenci NATO po celé Evropě a Kanadě plánují získat tisíce systémů protivzdušné obrany a dělostřelectva, 850 moderních letadel – většinou F-35 5. generace – a také spoustu dalších špičkových schopností.“ NATO také investuje do inovací, včetně více než 1 miliard dolarů v rámci NATO Innovation Fund Spojenci projednali nový závazek obranného průmyslu, který zvýší vojenskou výrobu a upevní dlouhodobou spolupráci s průmyslem. 

Na pátečním zasedání Skupiny pro jaderné plánování diskutovali ministři obrany také o probíhající adaptaci jaderných schopností NATO. „Jsme jaderná aliance – odhodláni být odpovědní a transparentní. Ale je jasné, že naše odhodlání zachovat mír, zabránit nátlaku a odradit agresi,“ řekl Stoltenberg.