Nejlepší dřevorubci se už tuto sobotu utkají v Ralsku. Přijeďte fandit!

Již tuto sobotu se uskuteční na Skelné huti v Ralsku na Liberecku 46. ročník Lesnického dne. Dřevorubci z celé České republiky budou mezi sebou hledat toho nejlepšího, a to hned v pěti disciplínách. Své umění ukáží návštěvníkům i trubači, sokolníci či armádní piloti při ukázce hašení lesního požáru.

Tradiční a především oblíbenou akci si pro malé i velké připravily Vojenské lesy a statky. „Již klasickým tahákem akce budou souboje nejlepších tuzemských i zahraničních dřevorubců v rámci národního šampionátu v práci s motorovou pilou. Na plochách okolo závodišť si pak zájemci budou moci prohlédnout zahradní a lesnickou techniku – od sekaček na trávu až po ty nejsofistikovanější těžební stroje harvestory,“ přiblížil program jeden z organizátorů akce Jan Blažek z VLS divize Mimoň.

Velkým lákadlem bude i dřevorubecká soutěž s kořeny v USA a Kanady, kde se borci představí se sekyrou a ostrou pilou. Na své si přijdou i ti nejmenší návštěvníci. Na ty se budou těšit lesní pedagogové VLS, kteří pro malé milovníky lesa připravili hned několik stanovišť, které prověří jejich znalosti.

Chybět nebude ani ukázka výstroje a výzbroje Armády ČR. Hřebem akce bude ukázka hašení lesního požáru pomocí armádní helikoptéry. Nad akcí, kterou každoročně navštíví tisíce návštěvníků, převzala záštitu ministryně obrany Jana Černochová.