Němečtí vojenští zdravotníci pomáhají při povodních. Vojáci i budují hráze

Zdravotníci z vojenské posádky z Kümmersbrucku a Mnichova pomáhají při povodňové katastrofě v Bavorsku. Přibližně 500 vojáků a několik operačních týmů, skládajících se z pohotovostních záchranářů a mobilní lékařské čety ( BATMobilní lékařský tým) , podpora v Reichertshofenu a Baar-Ebenhausenu.

Středisko lékařské podpory v Kümmersbrucku bylo upozorněno ve čtvrtek minulý týden. Vojáci zdravotnického oddílu se okamžitě připravili na případnou povodňovou akci. V pátek dostaly tři čety v Kümmersbrucku, Regenu a Weidenu pohotovost , aby byly do hodiny připraveny k akci. Zdravotní četu tvoří dva lidé, záchranář a řidič. Plně terénní sanitka (KrKw) Unimog se osvědčila pro použití v záplavových oblastech díky vysoké hloubce brodění. To znamená, že může bez poškození proplout i hlubšími vodami.

Zdravotníci nastoupili v sobotu odpoledne . Záchranáři nasadili na pomoc v záplavových oblastech šest KrKw. Jedna četa byla poslána do oblasti Augsburgu, další podporovaná v Baar-Ebenhausen. V neděli ráno byly zalarmovány další síly a zpočátku se na místě setkaly s klidnou situací. V zaplavených oblastech bylo celkem asi 500 vojáků, mimo jiné z Bundeswehr Medical Academy, Medical Training Regiment ve Feldkirchenu a Bischofswiesen Medical Squadron .

Původně klidná situace se rychle změnila. Situaci značně zhoršilo propadnutí přehrady manželů v Baar-Ebenhausen v neděli ráno . Bylo povoláno dalších pět jednotek, čtyři lékařské čety a mobilní lékařská četa ( BATMobilní lékařský tým) z Mnichova. Zdravotnický personál podpořil zabezpečení hráze a zřídil sběrné místo pro zraněné a pro péči o postižené obyvatelstvo.

Zdravotnický personál ve spolupráci s DLRG provedl pátrací a záchranná opatření k záchraně uvězněných lidí z jejich domovů. Situace se zhoršila v neděli večer , když se v Reichertshofenu protrhla další hráz . Vojáci pomáhali zachraňovat obyvatele dlouho do noci .

Prvních pět jednotek, které byly v akci přes 30 hodin, bylo propuštěno v pondělí ráno . Další zdravotní vojáci budou v příštích dnech v pohotovosti, aby podpořili obyvatelstvo v případě další administrativní pomoci. „Navzdory velkým výzvám zůstává motivace vojáků nezlomná. Civilně -vojenská spolupráce funguje výborně. Odhodlání a ochota pomáhat jsou mezi všemi zúčastněnými na vysoké úrovni,“ řekl jeden z odpovědných vojáků.
 

Mathias Erdmann