První dvoumístná F-16 pro Slovensko přistálo v Arizoně

Hlavním modernizačním projektem Vzdušných sil OS SR je obměna stíhacích letadel jako nosného druhu letecké techniky. Výrobní závod víceúčelových letadel 5-té generace Lockheed Martin, dne 13. června 2024, uvolnil první slovenské dvoumístné letadlo F-16 D Block 70,   které přistálo na letecké základně v USA, která je základnou pro výcvik slovenských pilotů.

Jedná se o další posun v modernizaci letecké techniky našich Vzdušných sil OS SR a zároveň tak io posílení jejich schopností. Nové „Falcony“ budou sloužit nejen pro potřeby Ozbrojených sil SR, ale také ve prospěch partnerů v rámci EU a NATO.

Na různých leteckých základnách v USA jsou ve výcvikových zařízeních amerických ozbrojených sil cvičeny posádky na nová letadla, přičemž výcvik dalších slovenských pilotů, nadále pokračuje iv současném období. Nové slovenské letadlo bude sloužit hlavně k proškolení pilotů z různých variant F-16 C/D na Block 70, jakož i k výcviku pilotů působících na letecké základně v Arizoně, kde letadlo přistálo. 

Počáteční logistická podpora je zajištěna v rámci smlouvy formou dodávky pozemního vybavení, náhradních dílů a spotřebního materiálu.