Tanky K2 se budou vyrábět v Polsku

„Máme plné potvrzení vůle spolupracovat a poskytnout veškeré technické informace co nejdříve, aby se polský zbrojní průmysl mohl připravit na výrobu tanků K2 v Polsku. (…) Toto je obrovské úsilí Polské skupiny pro vyzbrojování. Veškeré úsilí a zdroje směřuje k co nejrychlejšímu zahájení výroby. Jednáme o další výkonné smlouvě na 180 tanků K2, kterou chceme podepsat během expozice obranného průmyslu Kielce. Cílem je, aby se tanky vyráběly v Polsku počínaje současnou tranší,“ řekl po skončení čtvrtečního jednání s jihokorejskou delegací vicepremiér Władysław Kosiniak-Kamysz.

Místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz a Shin Won-sik, ministr obrany Jižní Koreje, se uskutečnili v Reprezentačním centru Ministerstva národní obrany v Pruszkowě.

„Proč je spolupráce s Jižní Koreou strategická? Protože Jižní Korea již dodává vybavení do Polska. Jedná se o letoun FA-50, jedná se o odpalovací zařízení Chunmoo, houfnice K9 a tanky K2. Všechny tyto typy zařízení jsou již v Polsku. Ministr Paweł Bejda v Jižní Koreji podepsal smlouvu na dodávku dalších nosných raket Chunmoo pod záštitou programu HOMAR-K, které přijdou do Polska. Polonizace produktu je pro nás velmi důležitá. Pro nás je to dodržení volebního slibu, že 50 % výroby a nákupů pro polské ozbrojené síly bude probíhat na území Polské republiky. „Nelze to splnit pouze vašimi vlastními závody, ale investicemi přicházejícími do Polska,“ zdůraznil šéf ministerstva národní obrany.

Jednání delegace se mimo jiné týkalo spolupráce ve vojenské oblasti, zejména v oblasti obrany a vyzbrojování. Ministři spolupředsedali jednání smíšeného ministerského výboru pro bilaterální spolupráci v oblasti obranného a zbrojního průmyslu.

Během jednání byly projednány stabilizační aktivity Korejského poloostrova a perspektivy rozvoje spolupráce a upevňování vojenských vztahů mezi oběma zeměmi.

„Máme plné potvrzení naší vůle spolupracovat. (…) Příprava výrobní linky, příprava technologie a adaptace na polské prostředí samozřejmě vyžaduje čas. Bohužel jsme v této oblasti zdědili velká zpoždění, ale vynahrazujeme to. Chci, aby to bylo co nejdříve. Mám velkou radost z takového progresivního prohlášení ministra Korejské republiky, který řekl, že jakýkoli problém s našimi společnostmi se sdílením informací bude okamžitě vyřešen. Splňuje naše očekávání. To byl cíl, který jsme si před dnešní návštěvou stanovili – potvrzení smluv, jejich proveditelnost a včasnost a také transfer technologií do Polska,“ vzal na vědomí místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz po jednání.

Jak po jednání poznamenal náměstek ministra Paweł Bejda, diskuse se týkala nejen korejské techniky nakoupené pro polské ozbrojené síly, ale také nabídky polského zbrojního průmyslu.

„Dnes jsme hovořili s ministrem obrany Shin Won-sikem mimo jiné o financování vojenské techniky nakoupené v Jižní Koreji pro polské ozbrojené síly, ale co je důležité, představili jsme také nabídku polského zbrojního průmyslu, která je pro korejskou stranu možná zajímavá,“ poznamenal náměstek ministra.

Foto: 대한민국 국방부 – Ministry of National Defense of the Republic of Korea