Ukrajině pomůžeme nesmrtícími systémy, říká Slovensko

Ministr obrany a místopředseda vlády SR Robert Kaliňák se zúčastnil v Bruselu dvoudenního setkání ministrů obrany členských zemí NATO, který je posledním ministeriálem před červencovým summitem NATO ve Washingtonu.

Ústředními tématy aliančních ministrů byla aktuální bezpečnostní situace v souvislosti s válkou na Ukrajině, jakož i možnosti zefektivnění praktické podpory pro budování ukrajinských obranných kapacit. Po jednání resortních kolegů NATO v Bruselu šéf resortu obrany Robert Kaliňák konstatoval, že aliance se nepouští do „velkého dobrodružství“ a vyloučil jakékoli nasazení vojáků do rusko-ukrajinského konfliktu.

V souvislosti s poskytováním podpory ukrajinským ozbrojeným silám připomněl, že slovenská strana neustále hledá co nejefektivnější přístupy. Jde podle něj především o oblast odminování, civilní a humanitární pomoci. „Odhadujeme, že finální příspěvek pro Ukrajinu by mohl být v rozmezí 50 až 100 milionů eur. Z našeho pohledu jde nadále o nesmrtící systémy na pomoc především civilnímu obyvatelstvu na Ukrajině, a to zejména v oblasti energetické infrastruktury,“ dodal.

Robert Kaliňák zároveň připomněl, že po předání našeho systému letecké a pozemní protivzdušné obrany předešlou vládou je pro Slovensko klíčové nově zajistit vlastní obranyschopnost. „Intenzívně jednáme o nákupu nového systému a věřím, že nové postupy umožní zefektivnit rotační systém protivzdušné ochrany. Nicméně, chce-li Aliance jít cestou odstrašování rivalů, bez účinné ochrany slovenského vzdušného prostoru to nepůjde,“ uvedl ministr Robert Kaliňák s tím, že 2% z HDP na obranné výdaje jsou minimum a zároveň maximum, které plánuje slovenská vláda investovat.

V Bruselu se ministři také dohodli, že koordinace vojenské pomoci Ukrajině už nebude na bedrech Spojených států amerických, ale zodpovědné za to budou oficiální struktury NATO.