Ukrajinské ministerstvo obrany hledá operátory dronů. Spouští nábory

Partnerem projektu, který zajišťuje školení a vzdělávání operátorů dronů, je Victory Drones – tým nadace Dignitas za podpory United Help Ukraine. Občané, kteří chtějí sloužit jako operátoři UAV, budou rekrutováni prostřednictvím Recruiting Centers ukrajinské armády.

Operátorem se může stát kdokoli starší 18 let i bez podobných civilních zkušeností. Stačí kontaktovat jedno z náborových center, kde vám pomohou s vyplněním žádosti a poskytnou podporu celého procesu. Můžete se přijít vyzkoušet již s předvoláním k upřesnění údajů.

„Nejprve člověk absolvuje kurzy online. Pokud je výsledek pozitivní, jde se do další fáze. Zde již komunikuje přímo se specialisty Victory Drones, zavazuje se po výcviku vstoupit do ozbrojených sil a skutečně se věnovat své profesionální činnosti. Nakonec se člověk naučí létat s UAV na cvičištích a uzavře smlouvu. V náborových střediscích tyto informace zprostředkují náboráři, poté kandidátovi pomáhají ve všech fázích,“ říká Oleksiy Bezhevets, pověřený zástupce ministerstva obrany pro otázky náboru.

Partner Ministerstva obrany, projekt Victory Drones, provede profesionální vícestupňový bezplatný výcvik online i offline, který potrvá v průměru měsíc. V posledním stupni výcviku uchazeč zahájí proces přihlášení k vojenské službě na základě smlouvy ve vybraném vojenském útvaru a je vyslán na základní vojenský výcvik.

Po BZVP opravář oficiálně potvrdí své dovednosti operátora UAV, obdrží příslušný certifikát a je vyslán k vybranému vojenskému útvaru pro svou specializaci.

„Výcvik nebude omezen pouze na odborné dovednosti pilota hlavních typů UAV. Jeho součástí bude taktická medicína, psychologická pomoc ve stresových situacích a seberegulace. Vybereme ty nejlepší z nejlepších. Každý specialista, který projde výcvikem, bude sloužit v této odbornosti,“ dodává Ihor Borokhovych, vedoucí výcviku Victory Drones, který je zodpovědný za zajištění výcviku a kontaktů s vojenskými jednotkami.