Washingtonský summit v červenci bude zejména o Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se ve Washingtonu DC setkal s ministrem zahraničí USA Antonym Blinkenem v rámci své návštěvy Spojených států a Kanady v rámci přípravy na červencový summit ve Washingtonu.

Stoltenberg poděkoval ministru Blinkenovi za jeho silnou angažovanost vůči NATO. Zdůraznil, že po 75 let je NATO nejvyšší zárukou bezpečnosti pro všechny spojence a že v NATO mají USA 31 přátel a spojenců, kteří pomáhají prosazovat zájmy USA a znásobovat moc Ameriky. 

Generální tajemník také zdůraznil, že sdílení břemene se v rámci NATO zlepšuje, přičemž poukázal na to, že výdaje na obranu mezi evropskými spojenci a Kanadou v roce 2024 vzrostou o 18 procent a že 23 spojenců letos investuje do obrany alespoň 2 % HDP. Poznamenal také, že spojenci sdílejí břemeno podpory Ukrajině a že na summitu očekává, že „evropští spojenci a Kanada přijdou s větší finanční a vojenskou podporou“.

Generální tajemník Stoltenberg se také v úterý setká se členy Výboru pro zahraniční vztahy Senátu, včetně vůdce senátní menšiny Mitche McConnella a členů Senátu NATO Observer Group. Ve středu odcestuje generální tajemník do Ottawy, kde se setká s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Ve čtvrtek se vrátí do Washingtonu DC, aby se setkal s poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a členy Kongresu USA.