Dánsko je první zemí NATO, která investovala do výroby ukrajinských zbraní 

 V rámci práce Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny ve formátu Rammstein setkal ministr obrany Ukrajiny Rustem Umarov s ministrem obrany Dánska Troelsem Lundem Poulsenem a ministrem obrany Nizozemsko Kaisa Ollongren.

Výsledkem jednání s Troelsem Lundem Poulsenem bylo podepsání Memoranda za účasti Rustema Umyerova a náměstka ministra pro strategický průmysl Serhije Bojeva ohledně nákupu zbraní a vybavení od ukrajinských výrobců.

„Je to velký krok, neboť Dánsko se stalo první zahraniční zemí NATO, která bude investovat své prostředky do výroby zbraní na území Ukrajiny. Je to potvrzení, že ukrajinský obranný průmysl je připraven na spolupráci na mezinárodní úrovni a je schopen plnit ty nejvyšší standardy,“ uvedl Rustem Umyerov.

„Význam tohoto dokumentu spočívá v tom, že se strany dohodly na postupu, jakým bude financování probíhat. Takže v budoucnu bude tento proces probíhat rychleji. Tento mechanismus lze navíc implementovat i v rámci obdobných dohod s našimi dalšími partnery. Jsme vděčni dánské vládě za její důslednou podporu a konstruktivní dialog, který vede ke skutečným výsledkům,“ řekl Serhiy Boev.

Zároveň byl podepsán dopis o záměru s nizozemskou ministryní obrany Kaisou Ollongrenovou, který iniciuje spolupráci mezi Ukrajinou a Nizozemskem na podporu našeho obranně-průmyslového komplexu (ODC).

Tyto investice jsou důkazem vysoké důvěry v ukrajinské výrobce a jejich schopnost poskytovat vysoce kvalitní vojenské produkty, zdůraznil ministr obrany Ukrajiny.

„Děkuji Dánsku a Nizozemsku za tuto důležitou podporu a vzájemné kroky na cestě k ochraně svobody a demokracie,“ uzavřel Rustem Umarov.