Dánsko předsedá ustavujícímu zasedání Transatlantického kvantového společenství NATO

V Bruselu se konalo zahajovací virtuální setkání Transatlantického kvantového společenství (TQC). Loni v září vyzval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg k rozvoji specializované sítě, která by posílila spojeneckou spolupráci a využila výhody kvantových technologií k posílení odstrašování a obrany. Od té doby byla dohodnuta strategie NATO pro kvantové technologie a mezinárodní štáb Aliance spolupracoval s členskými státy NATO na vytvoření Společenství.

Transatlantické kvantové společenství je vedeno spojenci, ale účast je dobrovolná. Již je zapojena více než polovina spojenců, včetně Spojených států, Kanady, Francie, Itálie a Česka a iniciativu podporuje Dánsko jako první národní předseda. Společenství shromáždí kvantové odborníky z národních vlád, průmyslu, akademické obce, financujících orgánů a výzkumných institucí a pomůže podporovat spojenecké inovace umožňující NATO chránit svou technologickou výhodu.

Role kvantových technologií v bezpečnostním prostředí roste a Společenství pomůže NATO řešit kritické otázky. Patří mezi ně finanční a technologické výzvy, rozvoj talentů a příležitosti k partnerství.

Očekává se, že první výroční plenární zasedání Transatlantického kvantového společenství se bude konat letos na podzim.