Francie je důležitou součástí NATO. Rusku navzdory

Generální tajemník Jens Stoltenberg se setkal v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem, aby projednali přípravy na červencový summit ve Washingtonu. Tajemník uznal význam Francie.

Generální tajemník ocenil klíčovou roli Francie v Alianci, včetně jejího příspěvku ke kolektivní obraně na východním křídle s nasazením v Rumunsku a Estonsku. Poděkoval také prezidentu Macronovi za příspěvky Francie k letecké policii NATO na Baltském nebi a v námořní oblasti, kde „lodě francouzského námořnictva udržují naše námořní cesty otevřené a bezpečné“. Dále zdůraznil, že francouzské jaderné síly přispívají k celkové bezpečnosti Aliance. 

Stoltenberg nazval větší podporu Ukrajině „naším nejnaléhavějším úkolem“ pro washingtonský summit a řekl, že očekává, že spojenci budou souhlasit s tím, že NATO povede koordinaci a poskytování bezpečnostní pomoci a výcviku pro Ukrajinu. Navrhl také dlouhodobý finanční závazek. „Naše podpora není o tom, aby se NATO stalo stranou konfliktu; jde o zajištění toho, aby Ukrajina mohla prosazovat své právo na sebeobranu,“ řekl. 

Posílení odstrašování a obrany NATO bude dalším klíčovým tématem summitu a Stoltenberg přivítal, že rekordních 23 spojenců, včetně Francie, letos investuje do obrany alespoň 2 procenta HDP.

„Na summitu se budeme také zabývat dalšími důležitými otázkami, včetně spolupráce s Evropskou unií a našimi indo-pacifickými partnery. A rozhodnutí, která přijmeme ve Washingtonu, posílí naši Alianci pro budoucnost,“ uzavřel generální tajemník.