OBRAZEM: Michelinský kuchař vařil pro vojáky

Výjimečný zážitek zakončený tou nejsladší odměnou – opulentním, typicky českým obědem od michelinského kuchaře v uniformě Armády ČR. Čechy uspořádaný mezinárodní závod Max Range Run vyvolal mezi soutěžícími ze sedmi armád, které střeží východní křídlo NATO, veliké nadšení – a to nejen kvůli luxusnímu jídlu. „Výborná organizace, spolupráce mezi konkurenčními týmy. Prostě motto We are NATO v praxi,“ shrnuje jeden z českých soutěžících, rotmistr V. Š.

Závod, v němž rozhodovala nejen fyzická síla, ale i spolupráce v týmu a vojenské schopnosti, připravili čeští dělostřelci pro týmy šesti armád – Litvy, Německa, Nizozemska, Belgie, Velké Británie a Norska. Příslušníci jineckého 13. dělostřeleckého pluku jsou v Pobaltí od začátku roku s legendárními houfnicemi vz. 77 DANA a neobvyklou oslavou Dne ozbrojených sil se postarali o to, aby se „legendárním“ stalo i jejich půlroční nasazení.

„Náročný 20kilometrový závod zahrnoval řadu disciplín: Týmy musely překonat překážkovou dráhu, zvládnout komunikaci v týmu, spolupracovat při řešení hlavolamu, ale i uvázat různé druhy uzlů, rozdělat oheň, prokázat všeobecné znalosti v kvízu, rozpoznat vojenskou techniku, zvládnout rozborku a sborku cizích zbraní, transportovat raněného, lézt po laně a v cíli odtáhnout těžkou techniku,“ vypočítává velitel české jednotky major J. E. disciplíny, jichž byla pěkná řádka.

Každý z úkolů byl navržen tak, aby týmy vždy o pěti členech nutil úzce spolupracovat a komunikovat. Závodilo se v nelehkých podmínkách: písek, bláto, vysoké teploty, dusno. Celá trasa navíc vedla místy, kde se obvykle prohání pouze těžká technika.

Závodu se zúčastnilo celkem 31 týmů. „Konkurence byla velká, ale každý tým dal do soutěže maximum. Norové zdolali trať nejrychleji, ale celkové vítězství jim uniklo kvůli nižšímu bodovému zisku v ostatních disciplínách. Český tým naopak předvedl komplexní dovednosti a zaslouženě získal zlato. Druhou příčku obsadili Belgičané a bronzový stupínek patřil domácímu týmu z Litvy,“ zhodnotil poručík L. M. Max Range Run byl podle něj víc než jen závod, šlo o krásnou ukázku mezinárodní spolupráce a přátelství mezi vojáky různých národností. „V disciplíně, kdy se musela rozpoznávat vojenská technika, si týmy navzájem pomáhaly a radily, aby získaly co nejvíc bodů. Soutěž rozhodně posílila naše vztahy,“ zdůraznil.

Za odměnu nevídané občerstvení

Po vyhlášení výsledků Češi všech 150 kolegů ve zbrani pozvali na tradiční českou kuchyni: Bůčkovou roládu se zelím a karlovarským knedlíkem a jablečný štrúdl se šlehačkou a karamelovým přelivem. Jedno z hodnocení mluví za vše: „Jídlo bylo absolutně výborné. Závod byl náročný, ale to jídlo za tu námahu stálo! Jsem úplně zničený, ale do soutěže bych šel, kvůli tomu jídlu, znovu,“ svěřil se voják britské armády Ch. J. Aby také ne, vždyť vojákům vařil kuchař, který čtyři roky pracoval v michelinské restauraci a sedm let vařil a cukrařil v Londýně. Mimochodem voják Armády ČR.