Slovensko lépe ochrání svoji leteckou základnu Malacky před příchodem F-16

Na letecké základně Malacky-Kuchyně byl otestován a slavnostně předán záchytný systém BAK-12, který nezpochybnitelně zvýší bezpečnost letiště, pilotů a samotných letadel F-16. Záchytné zařízení letadel BAK-12 bude sloužit k zajištění zachycení letadla vybaveného záchytným hákem v nouzových situacích, při přerušeném startu nebo při poruchách brzdového systému letadel.

Záchytné zařízení BAK-12 efektivně zabrzdí letadlo do minimální nominální hmotnosti 22 680 kg. Bude používáno v souladu s platnými vojenskými a civilními leteckými předpisy av souladu s Air Force Instruction 32-1043-Managing, Operating and Maintaining Aircraft Arresting Systems.

„Certifikační test a předání zařízení je významný milník pro to, abychom mi mohli přijmout naše slovenské F-16 už za dva týdny na tomto letišti,“ uvedl státní tajemník ministerstva obrany Martin Vojtašovič, který si klíč od záchytného lanového systému BAK-12 převzal z rukou amerického velvyslance Gautama A. Ranu.

Instalaci a zácvik slovenských vojáků na nový systém BAK-12 provedli letci amerického letectva z 435 stavební a výcvikové letky (435 CTS), Ramstein Airbase v Německu. Zařízení bude provozováno na letišti v Kuchyni jako příprava na příchod a využití nových taktických letadel F-16 Block 70. První dva kusy stíhaček mají na Slovensko přiletět koncem července, třetí kus se přidá do flotily Ozbrojených sil SR do konce kalendářního roku. Životnost zařízení je 10 let. I instalace této techniky podle slov státního tajemníka jen zdůrazňuje naši důvěryhodnost a spolehlivost v mezinárodním obranném prostoru. „Ministerstvo obrany intenzivně komunikuje se svými aliančními partnery, abychom zvyšovali efektivnost ochrany území nejen ve vzduchu, ale i na zemi. Je to důkazem toho, že jsme stabilním a důvěryhodným partnerem pro NATO,“ uzavřel Vojtašovič.