Slovensko má nové stíhačky. F-16 nahradí MIG-29

Slavnostním příchodem prvních dvou stíhacích letadel F-16 Block 70 na letiště Kuchyně při Malackách dnes na Slovensku začala nová éra našeho nadzvukového letectva. U příležitosti příletu letadel na Slovensko se uskutečnil uvítací ceremoniál, kterého se kromě místopředsedy vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka zúčastnil i prezident SR Peter Pellegrini, náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky gen. Daniel Zmeko, jakož i další významní domácí a zahraniční hosté.

„Co jsme započali v roce 2018 podpisem smlouvy o dodání F-16, dnes začínáme uzavírat jejich úspěšným příletem na Slovensko. Tato moderní letadla nejsou jen příkladem technologického pokroku našich ozbrojených sil, symbolizují také naše neochvějné odhodlání chránit naši suverenitu a zajistit bezpečnost občanů Slovenska a našich spojenců,“ uvedl ministr obrany R. Kaliňák. Dva jednomístné modely letadel F-16 Block 70 s označením „C“ přiletěly z amerického města Greenville ve státě Jižní Karolína, kde sídlí továrna jejich výrobce, společnost Lockheed Martin. Zaoceánský přelet letadel na Slovensko zajišťovali američtí piloti. Podle smlouvy mezi americkou a slovenskou vládou totiž musí být letadla předána Slovensku na našem území. Po příletu je tak americká strana předala slovenské straně i se slovenskými výsostnými znaky.

Jak doplnil ministr R. Kaliňák, osm slovenských pilotů stíhacích letadel F-16 již úspěšně absolvovalo výcvik v zámoří a jsou přítomni a připraveni u nás doma na Slovensku. Dalších deset pilotů se v různých fázích zacvičuje v USA. Pilotov doplňuje i další technický personál ze Slovenska, který již absolvoval, resp. absolvuje školení k zajištění těchto strojů.

Verze letadel F-16 pro Slovensko podle ministra R. Kaliňáka patří k tomu nejlepšímu, co se momentálně na trhu nachází. Tyto stroje byly již v minulosti známé svou výjimečnou obratností a přesností a nejednou se prokázaly v ostrém nasazení napříč celým světem. Tato varianta je navíc doplněna o nejmodernější radar, který zajistí jejich připravenost a schopnost reagovat na různé hrozby ve stále komplexnějším globálním bezpečnostním prostředí.

Letadlo F-16 Block 70 tak představuje vyspělou technickou způsobilost 21. století, která přinese Slovensku na příští desetiletí ten nejvyšší standard bezpečnosti vzdušného prostoru. Celkově vláda před šesti lety vyčlenila na nákup 14 stíhaček, materiál a výcvik 1,87 miliardy. amerických dolarů. Do konce roku do flotily přibude k prvním dvěma kusům F-16 ještě jeden, v roce 2025 přijde na Slovensko dalších 5 kusů a v roce 2026 zbývajících 6 kusů těchto strojů.