Slovensko připravuje komplexní modernizaci obranného průmyslu, začíná v Dubnici nad Váhom

Slovenský resort obrany podpořil desetimilionovou investicí projekt v rámci společnosti ZTS Speciál na kompletní obnovu technologií na výrobu dělostřeleckých hlavní ráže 100 až 155 mm. Jedná se o první krok v rámci komplexní modernizace a rozšíření výrobní základny obranného průmyslu, což přinese nejen nová pracovní místa, ale zvýší se tím i jeho produkce a schopnost lépe odpovídat na všechny požadavky trhu. Na společné tiskové konferenci v prostorách závodu v Dubnici nad Váhem o tom dnes informoval místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák a generální ředitel státního holdingu DMD group Miroslav Sim.

Při příležitosti návštěvy dubnického závodu ministr obrany spolu s Miroslavem Simou slavnostně představili nový stroj na obrábění vnitřního vývrtu hlavní pro dělostřelecké systémy, ke kterému postupně přibudou i moderní stroje na soustružení, frézování a další speciální výrobu. „Společnost ZTS Speciál je unikátní svou schopností vyrábět kanóny ráže od 30 do 155 mm. To, co se zde vyrábí, lidé, kteří zde pracují, jsou opravdu jedineční a v celé Evropě je jen pár míst s takovými technologickými možnostmi,“ uvedl šéf resortu obrany R. Kaliňák.

Zájmem resortu je však podle jeho slov rozšiřovat výrobu ve všech podnicích, které spadají pod ministerstvo obrany. Zbrojařské podniky ZVS Holding, KONSTRUKTA – Defence a ZTS Speciál, které spadají pod státní holding DMD GROUP, totiž tvoří zádovou kost státní podpory v rámci domácího obranného průmyslu. Pro každou z nich je tak připraven zvláštní program, který bude znamenat jejich další rozvoj a garanci trvalých pracovních míst. \“Jde o výrobu s vysokou přidanou hodnotou a na Slovensku máme tři regiony historicky známé svou zbrojařskou výrobou – na Pováží, Turiec a do okolí Detvy proto chceme navrátit zašlou slávu,\“ řekl ministr R. Kaliňák. Pro mnohé trhy je podle něj Slovensko nejzajímavější právě tím, že země našich rozměrů je schopna vyrábět munici v celé škále od ráže 30 do 155 mm, o kterou je dnes největší zájem. „Stejně tak jsme způsobilí vyrábět zbraňové systémy od 30 do 155 mm pro přímou nebo nepřímou dělostřeleckou podporu. Toto v okolních státech nikde nenajdete, proto je důležité investovat do rozvoje těchto podniků a zlepšování pracovních podmínek. Jedině tak si zachováme tuto tradici i do budoucna,“ zdůraznil.

V rámci ZTS Speciál tak díky investici resortu dojde v prvním kroku k obnově celé výrobní linky. Moderní stroje postupně nahradí zastaralou technologii, přičemž nová výrobní linka by se měla dostat do provozu ještě v průběhu letošního roku. Díky novým technologiím bude možné v závodě ZTS Speciál vyrábět až 10 hlavní měsíčně, což je násobně více než doposud. \“Už dnes množství objednávek daleko převyšují kapacitní možnosti naší zbrojařské výroby, proto je rozšíření výroby naprosto nezbytným krokem,\“ konstatoval ministr obrany R. Kaliňák.