Stoltenberg oznámil jméno nového šéfa zastoupení NATO na Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil jmenování vysokého představitele do čela Zastoupení NATO na Ukrajině (NRU). Patrick Turner převezme roli v Kyjevě v září 2024. Dříve působil jako náměstek generálního tajemníka NATO pro operace a jako náměstek generálního tajemníka pro obrannou politiku a plánování a také v řadě vyšších státních služeb ve Spojeném království.

Generální tajemník jmenování uvítal: „Patrick Turner přináší do své role roky vedení a zkušeností. Jako oddaný státní úředník má dobré výsledky v dosahování výsledků. Jsem si jistý, že bude v této důležité roli vynikat, protože NATO nadále zvyšuje svou podporu Ukrajině. Pan Turner řekl: „Jsem opravdu poctěn, že jsem byl jmenován vysokým představitelem NATO na Ukrajině. Těším se na vedení zastoupení NATO a na velmi úzkou spolupráci s ukrajinskými úřady a se spojenci a partnery NATO, abychom pomohli Ukrajině poskytnout podporu NATO.

Jako vysoký představitel bude pan Turner vést NRU a bude působit jako ústřední bod pro angažmá NATO s ukrajinskými orgány v Kyjevě. Bude koordinovat úsilí NATO a poskytovat Alianci hodnocení a rady ohledně situace na Ukrajině.

Na summitu NATO ve Washingtonu se spojenci dohodli na zřízení Bezpečnostní pomoci a výcviku NATO pro Ukrajinu (NSATU) za účelem lepší koordinace poskytování vojenského materiálu a výcviku pro Ukrajinu. To staví na bezprecedentní podpoře NATO Ukrajině při obraně proti ruské agresi. Spojenci také oznámili příslib dlouhodobé bezpečnostní pomoci Ukrajině s minimálním základním limitem 40 miliard eur během příštího roku a poskytnout Ukrajině udržitelnou úroveň bezpečnostní pomoci.