Stoltenberg přiletěl do Washingtonu před summitem NATO, setkal se s ministrem obrany USA

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v předvečer summitu NATO k 75. výročí setkal ve Washingtonu DC s ministrem obrany USA Lloydem J. Austinem III.

Stoltenberg poděkoval ministru Austinovi za jeho oddanost NATO a jeho silné osobní vůdcovství na Ukrajině a uvedl, že „to skutečně znamenalo změnu a umožnilo nám všem poskytnout Ukrajině bezprecedentní podporu“. Na Ukrajině odsoudil dnešní „strašné raketové útoky na ukrajinská města, které zabíjejí nevinné civilisty včetně dětí“. Generální tajemník uvedl, že na summitu spojenci přijmou rozhodnutí o dalším posílení podpory NATO Ukrajině.

Budou se také zabývat odstrašováním a obranou a ukážou, že NATO má „síly, připravenost a schopnosti, které potřebujeme, abychom pokračovali v odstrašování jakéhokoli agresora“. „Spojenci nadále nesou svůj spravedlivý díl břemene,“ dodal.

Ministr Austin předal Stoltenbergovi medaili amerického ministerstva obrany za vynikající veřejnou službu, což je nejvyšší ocenění, které ministerstvo může cizímu státnímu příslušníkovi udělit.

Před setkáním s ministrem Austinem se pan Stoltenberg zúčastnil slavnostního položení věnců na Arlingtonském národním hřbitově. „Zde odpočívají tisíce amerických vojáků, kteří přišli o život na evropské půdě ve dvou světových válkách,“ řekl generální tajemník. „Další desítky tisíc odpočívají na hřbitovech na druhé straně Atlantiku. Ctíme jejich službu a oběť.“

V pondělí odpoledne se pan Stoltenberg zúčastnil Dne NATO na Washington Nationals Stadium, Nationals Park, kde hodil první nadhoz na baseballovém zápase mezi Washington Nationals a Saint Louis Cardinals. Později v pondělí se zúčastní recepce Parlamentního shromáždění NATO, kterou pořádá Mike Johnson, předseda Sněmovny reprezentantů USA.