Stoltenberg se spojenci oslavil 75. výročí NATO

Generální tajemník Jens Stoltenberg oslavil 75. výročí NATO s americkým prezidentem Joem Bidenem a všemi ostatními hlavami států a vlád spojeneckých států ve Washingtonu, DC.

V projevu v Mellon Auditorium, kde byla v roce 1949 podepsána Severoatlantická smlouva, generální tajemník zdůraznil, že NATO je „nejen nejúspěšnější a nejsilnější, ale také nejdéle trvající aliancí v historii“. Uznal, že trvalý úspěch NATO nebyl nikdy samozřejmý, ale je spíše „výsledkem promyšlených voleb a obtížných rozhodnutí“ – od vytvoření NATO po jednání o kontrole zbrojení a od rozšíření NATO na konci studené války po podporu NATO Ukrajině. dnes. 

Varování, že „neexistují žádné bezplatné možnosti s agresivním Ruskem jako sousedem; ve válce neexistují žádné bezrizikové možnosti,“ řekl generální tajemník, že největší náklady a největší riziko bude, pokud Rusko vyhraje na Ukrajině, protože by to povzbudilo prezidenta Putina, ale i další autoritářské vůdce v Íránu, Severní Koreji a Číně. . „Čas postavit se za svobodu a demokracii je nyní; tím místem je Ukrajina,“ řekl. Stoltenberg na závěr řekl, že Aliance bude i v budoucnu čelit obtížným otázkám, ale „v NATO jsme společně silnější a bezpečnější“. 

Na konci akce prezident Biden předal panu Stoltenbergovi Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států, jako uznání jeho desetiletí služby v čele Aliance.

Dříve v ten den se generální tajemník setkal s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem. Diskutovali o rozhodnutích, která mají být přijata na summitu k „posílení naší Aliance pro budoucnost“, včetně odstrašování a obrany, podpory Ukrajiny a posílení partnerství NATO v Indo-Pacifiku. Generální tajemník se také zúčastnil historicky prvního summitu NATO o obranném průmyslu, který pořádala Obchodní komora USA. Mluvil se zástupci průmyslu, spojeneckými ministry obrany a dalšími o novém příslibu NATO v oblasti obranného průmyslu zaměřeném na budování větší transatlantické průmyslové spolupráce v oblasti obrany a přivítal, že „právě dnes (agentura NATO pro zadávání zakázek) NSPA podepsala novou mnohonárodní smlouvu na rakety Stinger v hodnotě téměř 700 milionů dolarů.“