Středoškoláci na vojně. Dobrovolné cvičení s možností uplatnění v armádě

Do Žatce a Hranic na Moravě 127 středoškoláků, kteří se zúčastní pilotního projektu dobrovolného vojenského cvičení, které Armáda České republiky organizuje v prázdninovém termínu. „Letní brigádu s armádou“ absolvují plnoletí studenti středních škol, gymnázií nebo odborných učelišť v následujících čtyřech týdnech ve Vojenských výcvikových prostorech Hradiště a Libavá.

Dobrovolnící se od 8. hodiny ranní hlásili na útvarech. Na nástupišti 41. mechanizovaného praporu v Žatci jich celkem 86 přivítal podplukovník Martin Hajduch, zástupce velitele 4. brigády rychlého nasazení. V Hranicích 41 dobrobrovolníků přivítal zástupce velitele 7. mechanizované brigády plukovník Miroslav Vybíhal. 20 % z celkového počtu dobrovolníků jsou dívky. Po nástupu pak dobrovolníci absolvovali běžné administrativní kolečko a zdravotní prohlídku, nafasovali si část vojenského vybavení. Po poledni se přesunou do výcvikových prostorů, kde budou ubytováni na pokojích po šesti až osmi lidech. Ještě dnes tam budou dovystrojeni dalším vojenským materiálem a zahájí výcvik.

Program cvičení bude mít veškeré náležitosti výcviku ve Vyškově. Dobrovolníci absolvují střelby z ručních zbraní nebo hod granátem, pořadovou, taktickou, topografickou a ženijní přípravu, kurz první pomoci a tělesnou přípravu v podobě tradičních ranních rozcviček, ale i polních přesunů na větší vzdálenost. Výcvik bude zakončený dvoudenním přežitím v prostoru. Organizátoři do programu doplnili i návštěvu útvarů, kde se účastníci cvičení seznámení s historií a tradicí jednotek, které jim zabezpečující výcvik. Istruktoři jsou zkušení vojáci, kteří mají za sebou několik zahraničních operací a vedou výcvik vojáků u svých domovských brigád a podřízených praporů. Budou doplněni instruktory z Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov.

„Pilotní projekt má oslovit nejmladší generaci a představit jim armádu zatím netradičním způsobem. S armádou se může veřejnost setkat celoročně na různých prezentačních akcích, náhodně pak při jejích přesunech mezi základnami a výcvikovým prostorem anebo na sociálních sítích. Zkušenost s armádou mladé generace na vlastní kůži tak zatím chyběla,“ komentuje projekt brigádní generál Pavel Lipka, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR. Je třeba přicházet s novými projekty, které nám pomohou mladé generaci přiblížit vojenský život. Zkušenosti z letošního nultého ročníku kurzu poslouží armádě k přípravě dalšího cvičení na příští rok. To by mělo pokrýt zatím vysoký zájem a být organizováno u více jednotek AČR.

Občan, který dosud měl zájem si vyzkoušet výcvik formou dobrovolného vojenského cvičení, jej musel absolvovat stejně jako budoucí vojáci z povolání nebo aktivní zálohy ve výcvikovém prostoru Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškově ve stanovených termínech. V loňském roce se na dobrovolné vojenské cvičení přihlásilo přes tři sta zájemců. Letos v prvním pololetí se zatím přihlásilo přes čtyři sta. Armáda věří, že prázdninové termíny v regionech osloví další mladé, kteří jsou školou povinní, a proto jim dosud dobrovolné vojenské cvičení nebylo možné si vyzkoušet.