Ukrajina a USA posilují spolupráci ve vojenské medicíně

A nejen o spolupráci se hovořilo během setkání náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Natalie Kalmykové s generálporučíkem americké armády Mary Kruger Izaguirre a brigádním generálem americké armády Andrewem Landersem.

„Dohodli jsme se na rozvoji euroatlantické spolupráce v oblasti vojenského lékařství a výcviku vojenského personálu,“ řekla Natalija Kalmyková.

Zejména jde podle náměstka ministra obrany Ukrajiny o provádění společných cvičení a výzkumu.

„Během mimořádně produktivního setkání byly nastoleny otázky týkající se provádění společných cvičení a výzkumu, jakož i výměny zkušeností s americkými lékaři v nejdůležitějších oblastech vojenské medicíny,“ řekla Nataliya Kalmyková.

Značná pozornost byla věnována výcviku školitelů pro instruktory taktické medicíny za účelem zahájení výcvikového programu CLS (kurz voják-záchranář) v ozbrojených silách Ukrajiny. Diskutovalo se také o možnosti otevření kurzů ATLS (advanced trauma life support) pro vojenské lékaře na úrovni praporu a lékařské roty.

Kromě toho se na schůzce diskutovalo o pokračování kurzů pro vojenské chirurgické týmy ASSET a vypracování společného akčního plánu pro boj s nemocničními infekcemi a rezistencí na antibiotika.

„Děkuji partnerům za spolupráci, podporu a vzájemné porozumění. Před námi je mnoho důležitých a rozsáhlých projektů. Tyto dohody přispějí k posílení spolupráce mezi Ukrajinou a USA v oblasti vojenského lékařství, zvýšení kvalifikace ukrajinských vojenských zdravotníků a zlepšení lékařské podpory Ozbrojených sil Ukrajiny,“ dodala Natalija Kalmyková.