Ukrajina posiluje obrannou spolupráci. Rammstein přinesl výsledky

V Bruselu se uskutečnilo 23. zasedání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny ve formátu Rammstein. Ukrajinskou delegaci vedl ministr obrany Ukrajiny Rustem Umyerov. „Dnes jsme přivítali nového účastníka ve formátu Rammstein – Argentinu. Toto je první země z Latinské Ameriky, která se k nám připojila. Počet spojenců Ukrajiny roste,“ řekl.

Na jednání kontaktní skupiny byly projednány tři hlavní otázky: systémy protivzdušné obrany, vybavení ukrajinských bojových brigád a investice do obranného průmyslu naší země.

Ministr obrany Ukrajiny informoval partnery o zničení energetické infrastruktury ruskými silami a vyzval, aby jim byly poskytnuty další systémy protivzdušné obrany a rakety. Vyzval také sousední země, aby zvážily uzavření nebe nad pohraničními oblastmi.

Rustem Umyerov navíc vyjádřil poděkování Francii za její ochotu plně připravit jednu brigádu a vyzval ostatní země, aby tuto možnost zvážily: „Naši vojáci potřebují na bojišti zbraně a výstroj.“

Důležitou událostí 23. setkání ve formátu Rammstein byl podpis Letter of Intent ohledně obrněné koalice pro Ukrajinu, k níž se připojilo již 13 zemí.

„Jsem vděčný Polsku, Německu a Itálii za jejich vedení v této koalici. Výsledky práce této koalice pocítí naši vojáci na frontách, kteří dostávají západní tanky a bojová vozidla,“ uvedl ministr obrany Ukrajiny.

Rustem Umyerov se také zúčastnil jednání Rady Ukrajina-NATO na úrovni ministrů obrany, během kterého byl potvrzen důležitý signál o místě Ukrajiny v NATO.

„Naši partneři potvrdili důležitý signál o místě Ukrajiny v NATO. Země Aliance jsou připraveny na washingtonském summitu schválit silný balíček podpory Ukrajině, včetně dlouhodobých finančních závazků,“ řekl Rustem Umyerov.

Ministr obrany Ukrajiny také uskutečnil řadu významných bilaterálních jednání s ministrem obrany Spojených států amerických, generálním tajemníkem NATO, ministry obrany Rumunska, Turecka, Bulharska, Portugalska, Kanady, Švédska, Nizozemska, Česká republika, Lotyšsko, Argentina, Itálie a Dánsko.

Šéf ukrajinského ministerstva obrany během tripartitního jednání s ministry obrany USA, Dánska a Nizozemska projednal i proces převodu letounů F-16 na Ukrajinu a poděkoval mu za tuto iniciativu.

„Děkuji každé zemi a každému vůdci, který hájí principy demokracie a pomáhá bojovat za svobodu. Naši partneři Ukrajinu neochvějně podporují. A určitě vyhrajeme,“ uzavřel Rustem Umyerov.