Český průmysl se zapojuje do projektu obrněnců CV90

V rámci projektu pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90 od společnosti BAE Systems Hägglunds se intenzivně spolupracuje s českými dodavateli, kteří jsou do projektu zapojeni. Úzká spolupráce probíhá také s Ministerstvem obrany, které otevírá dveře českým firmám, jež tak mají možnost přístupu k dalším obchodním příležitostem v rámci globálního dodavatelského řetězce BAE Systems.

V případě bojových vozidel pěchoty byl již dokončen prototyp kanónové věže a na vozidle se provádějí poslední konfigurace dle českých požadavků. Rovněž proběhly testovací střelby a z již nakoupené oceli se lisují první části šasi stroje. Dochází také k posilování průmyslové spolupráce mezi švédským výrobcem vozidel CV90 a firmami českého průmyslu. Společnost BAE Systems Hägglunds má tak v současnosti uzavřeny smlouvy s více než dvaceti českými subdodavateli a o zapojení dalších partnerů se momentálně jedná.

Mezi klíčové dodavatele patří státní podnik VOP CZ, firmy Excalibur Army, Ray Service, Meopta a VR Group, se kterými byly smluvní vztahy uzavřeny před podpisem smluv s ministerstvem. Například společnost Meopta se bude podílet na výrobě zaměřovacího systému UTAAS pro všechny globální programy vozidel CV90.

Mezi další významné partnery programu patří společnosti ACE-Tech, LASER CENTRUM CZ, URC Systems, Agados, PRAMACOM – HT, Drahoš, DELINFO, ZAKO Turčín. Ty se budou podílet na kovovýrobě a komunikačních a informačních prostředích.

Nedávno také společnost BAE Systems Hägglunds uzavřela dohody s firmami MPI, EVPÚ Defence, VMV, MS ProTech, OPTOKON, SVOS a CHARVÁT Group.

Ministerstvo obrany se neustále snaží zintenzivňovat zapojení společností českého průmyslu do zakázek, které mají za cíl modernizaci armády. Českým firmám to přináší nejen ekonomické příležitosti, ale i přístup k nejnovějším technologiím a know-how v oblasti vojenské výroby.