Dukla ve Francii zabodovala. Olympionici vezou medaile

Dlouho to vypadalo s českou medailovou sbírkou na olympijských hrách v Paříži velice bledě. Až v samém závěru to vylepšilo trio sportovců armádního klubu Dukla Praha. Martin Fuksa – zlato, Josef Dostál – zlato, Nikola Ogrodníková – bronz. Češti tak nakonec stáli na stupních vítězů pětkrát.

Úspěšní reprezentanti dorazili domů s medailemi na krku. Ze všech povinností, které Martinu Fuksovi a Josefu Dostálovi z olympijského vítězství vyplynuly, si rychlostní kanoisté možná právě průchod pod sprškou šampaňského užívali nejvíc.

„Já doufám, že nějakým způsobem jsem už vzorem pro dospívající od nás z loděnice trošku byl. A jestli nějací přibudou, tak jedině dobře. Snad i díky tomu, že se Pepovi povedl úplně stejný úspěch, teď kanoistika vyroste a začne ji dělat mnohem víc dětí,“ přál si Fuksa.

Také Dostál bere svou novou pozici s klidem. „Od mala jsem zvyklý, že na mě lidi koukají, protože jsem už jako dítě narážel v metru hlavou do dveří,“ pobavil novináře.

Fuksa pospíchal domů do Nymburka, kde si pro něj přichystali přivítání na náměstí. A také se těšil na svou malou dcerku, kvůli které by klidně odjel z Paříže hned po svém triumfu. Jen zodpovědnost vlajkonoše na závěrečném ceremoniálu ho v dějišti her držela. „Těším se na to, jak na mě Emily bude naštvaná, že jsem nebyl dlouho doma. Umí to dát skvěle najevo, i když je jí teprve rok a čtvrt.“

Úplně poslední vyšla z terminálu oštěpařka Nikola Ogrodníková. „Jsem moc pyšná na to, co se mi povedlo. Ta medaile je vybojovaná. Vlastně jsem za ní stála jen já,“ připomněla Ogrodníková, že na začátku roku se ocitla bez trenéra. Nejen, že se v takové situaci dokázala probojovat do olympijského finále, ale také získala první velkou medaili z vrcholné akce po šesti letech hledání.