Informace pošle NATO do vesmíru. Ochrání pozemská data

Nová iniciativa financovaná NATO si klade za cíl učinit internet méně zranitelným vůči poruchám přesměrováním toku informací do vesmíru v případě napadení nebo náhodného přerušení podmořských kabelů. Projekt v hodnotě 2,5 milionu dolarů, zahájený 31. července 2024, byl částečně financován z programu NATO Science for Peace and Security (SPS).

„Prostřednictvím tohoto projektu podporovaného SPS NATO sdružuje spojence, prominentní instituce včetně Cornell, John Hopkins a švédské obranné univerzity a Švýcarský federální technologický institut, stejně jako telekomunikační společnosti, aby se zabývaly naléhavou potřebou odolnější internetové infrastruktury po celém světě. “ řekl Dr. Eyup Turmus, poradce SPS a programový manažer NATO.

Cílem projektu je do dvou let vyrobit funkční prototyp s plánovanou demonstrací v Blekinge Institute of Technology, akcelerátoru NATO Defense Innovation Accelerator pro severoatlantické (DIANA) námořní výzkumné středisko ve Švédsku. Konsorcium Hybrid Space/Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications (HEIST), které vede projekt, si klade za cíl vyvinout hybridní síť kombinující podmořské kabely a satelitní komunikaci pro zajištění nepřetržitého toku dat. Spojí stávající technologie, bude řešit právní a jurisdikční výzvy a podpoří mezinárodní spolupráci mezi spojenci NATO a partnery, včetně USA, Islandu, Švédska a Švýcarska.