Japonské námořnictvo cvičí společně s NATO

Lodě HMCS Charlottetown a TCG Gaziantep ze stálé námořní skupiny NATO 2 (SNMG2) spolu s viceadmirálem ROS Constantinem Balescu ze stálé skupiny NATO proti minovým opatřením 2 (SNMCMG2) provedly cvičení s JS Kashima a JS Shimakaze z námořní jednotky Japonska. Prohlubuje se tak vzájemná spolupráce.

Absolvování cvičení umožňuje spojeneckým a partnerským námořnictvům rozvíjet a udržovat námořní dovednosti a posilovat interoperabilitu. Během operace prováděly lodě širokou škálu činností od manévrovacích cvičení až po komunikační cvičení. 

Námořníci z HMCS Charlottetown, ROS Balescu a JS Kashima vzájemně navštívili své lodě při cvičení přes palubu. 

„Japonské námořní síly sebeobrany mají dlouhodobý vztah s NATO, pokud jde o námořní bezpečnost. Stále více vidíme, že Indo-Pacifik je pro NATO důležitý, vzhledem k tomu, že vývoj v tomto regionu může přímo ovlivnit euroatlantickou bezpečnost,“ řekl komodor kanadského královského námořnictva Matthew Coates, velitel SNMG2. 

„Cvičení s Japonskými námořními silami sebeobrany ve východním Středomoří je fantastickou ukázkou vzájemného propojení mezi NATO a Japonskem. Tato cvičení nám umožňují zlepšit interoperabilitu nejen se členy Aliance, ale také s našimi mezinárodními partnery,“ dodal.

Kromě partnerství zvyšují připravenost a schopnost efektivně spolupracovat i rutinní cvičení na moři mezi spojeneckými a partnerskými zeměmi.

„Úspěšné provedení cvičení PASSEX (absolvování) s našimi váženými japonskými protějšky a členy Aliance ztělesňuje náš neochvějný závazek k námořní bezpečnosti a operační dokonalosti,“ řekl kapitán rumunského námořnictva Sebastian Barote, velitel SNMCMG2. 

„Toto cvičení zdůrazňuje zásadní význam udržení spolupráce s našimi partnery na nejvyšší úrovni. Musíme těžit z jakýchkoli příležitostí školení s našimi partnery a zlepšit naši schopnost efektivně spolupracovat a zajistit, abychom byli vždy připraveni chránit globální námořní trasy. Náš závazek k zachování svobody plavby a řešení potenciálních hrozeb je zásadní pro udržení stability a bezpečnosti v našem regionu,“ řekl.

SNMG2 je mnohonárodní, integrovaná námořní síla složená z plavidel spojeneckých zemí, která plní různé úkoly od cvičení až po podporu operací. 

Pomáhají také vytvářet přítomnost Aliance, demonstrovat solidaritu, provádět rutinní diplomatické návštěvy v různých zemích, podporovat zapojení partnerů a poskytovat řadu námořních vojenských schopností probíhajícím operacím.

Druhá zúčastněná skupina, nazvaná SNMCMG2, je mnohonárodní námořní síla věnovaná protiopatřením proti minám (MCM), která zahrnuje nejmodernější minolovce a minolovky. Tato specializovaná plavidla jsou v popředí námořní bezpečnosti, provádějí složité operace k odhalování, identifikaci a neutralizaci námořních min a výbušné munice a zajišťují bezpečný průchod námořních a obchodních plavidel.