LOM Praha se bude podílet na unikátní putovní výstavě

Historie LOM PRAHA s.p. má dílčí spojitost s historií české aviatiky. Proto přijal státní podnik Ministerstva obrany nabídku organizátorů výstavy „S hlavou v oblacích“ k ukázce svého odborného portfolia a zapojil se tak do unikátní cesty světem letectví.

Tu začíná Otto Lilienthal, průkopník letectví, a vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin. Na ně navazují letouny Fokker Dr.I – Triplane a Supermarine Spitfire Mk.VC z první a druhé světové války a pokračuje například strategickým průzkumným strojem Lockheed SR-71 Blackbird.

Putovní výstava, která je určena pro co nejširší veřejnost, a proto se koná v nákupních centrech, muzeích a turisticky atraktivních lokalitách, začala ve slovenském Trenčíně. Státní podnik LOM PRAHA, jehož historie začíná dnem 5. října 1915, kdy byla dokončena výroba prvního leteckého motoru typu Hiero, se prezentuje dvojicí pístových motorů. Jeho malešický Závod pohonných jednotek poskytuje komplexní podporu životního cyklu, tzn. seřizování, opravy, údržbu, generální opravy i testování, pístových motorů řady M (M132, M332, M337, M137). 

Text: Pavel Lang
Foto: archiv autora a Pavla Kratochvíla