Maďarsko v misi EUFOR použije nejnovější vrtulník H225M

Od října letošního roku bude vrtulník Mi-17 deklarovaný Maďarskem EUFOR pro úkoly letecké přepravy nahrazen jedním z nových vrtulníků Airbus H225M maďarských obranných sil – oznámil to státní tajemník MO pro obrannou politiku, rozvoj sil a obranu. Průmysl Zsolt Kutnyánszky v Camp Butmir, Sarajevo.

Státní tajemník zdůraznil, že maďarský generálmajor Dr. László Sticz zastávající roční velitelský mandát v operaci EUFOR Althea v Bosně a Hercegovině je důkazem mezinárodního uznání maďarských jednotek, zatímco světová třída, nová, dalekonosná taktický vojenský transportní vrtulník dokazuje výsledky rozvoje maďarských ozbrojených sil.

„Oddané službě našim vojákům bude brzy asistovat nový Airbus H225M, který zde, v Bosně a Hercegovině, představuje technologii 21. století,“ dodal Zsolt Kutnyánszky.

Nový vrtulník již prokázal své schopnosti při likvidaci lesních požárů v Severní Makedonii a od nynějška bude plnit úkoly spojené s misí v Bosně a Hercegovině. Do dvou měsíců bude uveden do pohotovosti na vojenské základně v Sarajevu.

Zsolt Kutnyánszky v projevu k maďarským vojákům v táboře Butmir řekl, že zvláštní pozornost je věnována jejich služebnímu místu, západnímu Balkánu, který je určující pro mír v Evropě, a že jako vojáci maďarské obrany podávají příkladný profesionální výkon. Síly, které přispívají k jednomu z největších kontingentů v EUFOR.

Zdůraznil, že k prioritám šestiměsíčního maďarského předsednictví EU patří posílení obranné politiky, urychlení integrace regionu západního Balkánu a také omezení nelegální migrace, která se na region dotýká i díky trasám nelegální migrace přes západní Balkán.

Generálmajor Dr. László Sticz uvedl, že bezpečnostní situace v Bosně a Hercegovině je v zásadě klidná, charakter vznikajících výzev je spíše politický než bezpečnostní. Maďarský velitel EUFOR zdůraznil, že místní úřady mají za úkol udržovat bezpečné a bezpečné prostředí (SASE) a v případě potřeby jim v tomto úkolu pomáhá mezinárodní mise.

Tisková zpráva Ministerstva obrany Maďarska