NATO znovu potvrzuje svůj závazek k regionální stabilitě

Náměstek generálního tajemníka NATO pro politické záležitosti a bezpečnostní politiku, velvyslanec Boris Ruge, vedl v uplynulých dnech konzultace na vysoké úrovni v Sarajevu, Prištině a Bělehradě. Velvyslanec Ruge zdůraznil, že západní Balkán je regionem strategického významu pro Alianci a zopakovali neochvějný závazek spojenců NATO k trvalé bezpečnosti. 

Dále pak upozornil na pokračující dlouhodobou spolupráci mezi NATO, Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi s cílem upevnit regionální stabilitu.

Během setkání s předsednictvím a dalšími vysokými představiteli v Bosně a Hercegovině, včetně ministra zahraničních věcí Elmedina Konakoviče a vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu Christiana Schmidta, Ruge potvrdil, že: „NATO se angažuje v Bosně a Hercegovině již 3 desetiletí; zůstáváme pevně oddáni suverenitě a územní celistvosti země a nedovolíme, aby se objevil jakýkoli typ bezpečnostního vakua.

V Prištině se Ruge setkal s paní Vjosou Osmani a vysokými představiteli z EU, OBSE, skupiny QUINT (zastoupené Francií, Německem, Itálií, Spojeným královstvím a Spojenými státy) a mise KFOR pod vedením NATO. Pokud jde o znovuotevření slavkovského mostu přes řeku Ibar v Mitrovici, náměstek generálního tajemníka zdůraznil postoj NATO, že „rozhodnutí musí být přijímána prostřednictvím dialogu a koordinovaným způsobem“. Zdůraznil také plnou podporu NATO dialogu mezi Bělehradem a Prištinou zprostředkovaného EU jako rámce pro řešení nevyřešených politických otázek.

V Bělehradě se Ruge setkal se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, ministrem zahraničí Marko Djurićem a zástupci mezinárodního společenství. „Měli jsme dobré rozhovory o různých aspektech partnerství NATO-Srbsko, které doufáme prohloubíme, ao úsilí Aliance v celém regionu,“ řekl. „Očekáváme, že Srbsko pomůže zajistit plnou odpovědnost za násilné činy spáchané v Kosovu v květnu a září 2023 a že bude hrát pozitivní roli, založenou na dobrých sousedských vztazích, se všemi státy v regionu,“ řekl.