Drony sestřeleny. Armáda cvičí na Doupově

Složité terčové situace i střelba v noci prověřily schopnosti vojáků z ČR, Lotyšska a Slovenska během mezinárodního cvičení Tobruq Arrows 2024, jež se v uplynulých dnech odehrávalo v Doupovských horách na Karlovarsku. Vojáci se během výcviku mimo jiné zdokonalovali i v zachytávání a sestřelování nebezpečných dronů.

„Cvičení vycházelo z úkolů 252. protiletadlového raketového oddílu, mezi které patří přímá podpora pozemních jednotek, které chráníme před prostředky vzdušného napadení,“ uvedl velitel oddílu podplukovník Petr Řezníček. „Podle taktického námětu cvičení byly protiletadlové jednotky rozmístěné ve třech palebných postaveních, reálně v prostoru tří střelnic, odkud vedly palbu na nepřátelská letadla, střely s plochou dráhou letu a bojové či průzkumné drony. Během cvičení jsme rovněž prověřili datový tok a systém velení a řízení od místa velení oddílu, přes místa velení jednotek, až po jednotlivé palebné prvky,“ doplnil podplukovník Řezníček.

Široké spektrum terčů

Čeští a lotyšští vojáci, kteří cvičili se zbraňovými systémy RBS-70 a RBS-70NG, používali jako terč bezpilotní prostředek a rukáv, který bezpilotní prostředek táhl za sebou na laně. Slovenští vojáci se zbraňovými systémy IGLA stříleli na světlice. Střelbu vojáci cvičili ve dne i v noci. „Schopnost působit v noci jsme ověřili jak u systémů RBS-70, které k tomu potřebují speciální přídavné zařízení, tak u systémů RBS-70NG, jejichž součástí je noční režim a žádné přídavné zařízení tak nepotřebují,“ sdělil podplukovník Řezníček, který střelby na Doupově řídil.

Trenažér nervozitu nenasimuluje

Bojové střelby, které představují vyvrcholení výcviku, důkladně prověřily schopnosti vojáků. „Zjišťujeme tak, jestli jsou vojáci dobře připraveni a jsou schopni vést palbu na cíl,“ potvrdil podplukovník Řezníček. Před samotnými bojovými střelbami absolvují vojáci intenzivní výcvik na trenažéru. Přestože si na něm operátoři vyzkoušejí nejrůznější střelecké úlohy, nikdy jim trenažér nenasimuluje odpal rakety nebo případnou nervozitu z ostré střelby. „Tu důležitost okamžiku, kdy po výstřelu navádí voják na cíl raketu, která dosahuje až dvojnásobné rychlosti zvuku, zažijí vojáci až při bojových střelbách,“ objasnil podplukovník Řezníček.

Zasadit, zničit a zmizet

Vojáci trénovali také přepravu družstev pomocí vrtulníku. Do cvičení se zapojily posádky strojů W-3A Sokol a Mi-17 ze 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. „V součinnosti s vrtulníkovým letectvem cvičíme stále častěji. Ukazuje se totiž, že mobilita jednotek sehrává v současných konfliktech podstatnou roli. Protiletadlové systémy RBS-70 a RBS-70NG mohou být rychle a efektivně zasazeny i do špatně přístupného terénu, působit zde proti nepřátelským prostředkům a následně se rychle stáhnout pryč,“ nastínil podplukovník Řezníček výhody přenosných zbraňových systémů.

Cvičení v neposlední řadě výrazně přispělo k prohloubení mezinárodní spolupráce. „S vojáky ze Slovenska cvičíme poměrně často. Novinkou na tomto cvičení bylo to, že jsme vytvořili smíšenou česko-lotyšskou jednotku, které veleli čeští vojáci. Cvičení Tobruq Arrows tak přispělo i k tomu, abychom vzájemně sladili naše operační postupy a mohli společně bránit vzdušný prostor,“ dodal podplukovník Petr Řezníček.