Komorní Hrádek se po roce otevře veřejnosti. Armáda ukáže techniku a pochutnáte si na guláši

V rámci Dnů evropského dědictví se každoročně otevírají brány zámku Komorní Hrádek pro širokou veřejnost. Den otevřených dveří v sobotu 7. září nabídne spoustu zážitků pro celou rodinu.

Sobotní program Dne otevřených dveří na Komorním Hrádku nabídne pestrou škálu zážitků pro návštěvníky z řad milovníků historie a vojenství, ale rovněž skvělé muziky, tance a dobré nálady.

„Množství lidí, kteří každoročně přijíždí na Komorní Hrádek na náš Den otevřených dveří, a jejich nadšení, je pro nás největší motivací pro tvorbu stále pestřejšího programu. Kromě oblíbených stálic, kterými jsou například komentované prohlídky zámku a vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš, se snažíme přinést vždy něco nového,“ říká Pavel Vobůrka, ředitel Agentury profesního rozvoje a podpory aktivit MO, která akci organizuje, a doplňuje: „Letošní novinkou je legendární tank československé konstrukce LT vz. 38 zapůjčený z Vojenského technického muzea v Lešanech a komentované prohlídky jsou pro letošek zpestřeny výstavou historických střeleckých terčů umístěnou v Rytířském sále zámku. Tu nám zapůjčilo Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství v Hluboké nad Vltavou.“

Ukázky výstroje a výzbroje představí například Vojenská police a 44. lehký motorizovaný prapor. Kolegové z Velitelství teritoriálních sil přivezou střelnici, zábavnou překážkovou dráhu a společně s jeho zástupci představí projekt POKOS. Chybět nebudou ani vojenští zdravotníci a psovodi se svými dynamickými ukázkami výcviku služebních psů. A letošní sedmdesáté narozeniny mohou návštěvníci oslavit s Vojenským uměleckým souborem Ondráš, který vystoupí s představením Malé formy. Doprovod mu bude dělat jeho cimbálová muzika. Pro nejmenší je připraven dětský koutek se soutěžemi, skákací hrad a malování na obličej. Gurmáni budou moci ochutnat pravý vojenský guláš z polní kuchyně hrádeckého šéfkuchaře.

  • Státní zámek Komorní Hrádek byl svěřen roku 1954 do správy tehdejšího Ministerstva národní obrany, nyní Ministerstva obrany České republiky. V minulosti sloužil k různým relaxačním, sportovním a vzdělávacím účelům. Dnes je centrem vzdělávání a jazykové přípravy vojáků i občanských zaměstnanců.