Maďaři posilují. Hlásí se jim tisíce dobrovolníků

„Miluji to, bráním to!“ Maďarská kampaň je úspěšná. Mnoho tisíc lidí dosud projevilo zájem, tisíce se přihlásily a z nich se již 1000 odhodlaných Maďarů oddaných své vlasti přihlásilo do maďarských obranných sil k posílení obrany Maďarska jako záložníci územní obrany – oznámil to ministr obrany. Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Jako rekruti se do záložní síly kvůli kampani přidalo také několik olympioniků, národních šampionů, bývalý fotbalista Péter Rajczi a Norbert Schobert mladší.

„Nikdy se tak velký počet dobrovolníků nepřihlásil do služby v ozbrojených silách v tak krátké době od spuštění systému maďarské územní obranné zálohy. Namísto povolávacích lístků dalo Maďarsko své mládeži pozvánku. Toto pozvání je pro celoživotní poslání ve společenství, kde sounáležitost, kolektivní odpovědnost a kamarádství jsou zásadní a nepostradatelné,“ řekl ministr.

Ministr zdůraznil, že záložníci územní obrany se kromě svých civilních povolání podílejí na službě vlasti. „Nejdůležitější je totiž lidská síla, která svou obětavostí zajišťuje obranu vlasti,“ řekl Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Školení záložníků v modulovém systému lze absolvovat vedle zaměstnání nebo studia i o víkendech. Všichni žadatelé dostávají roční hrubou částku 600 000 HUF, tj. 50 000 HUF měsíčně po základním školení, a hrubý poplatek při uzavření smlouvy je 150 000 HUF. Po dobu povolání dostávají základní denní plat. Kromě výše uvedeného dostane každý záložník hrubý bonus za doporučení ve výši 500 000 HUF poté, co nový záložník, kterého přijal, dokončí základní výcvik. Ti, kteří pokračují v terciárním studiu, mohou požádat o hrubý rezervní grant ve výši 160 000 HUF měsíčně, ale součet grantu může dosáhnout až 360 000 HUF a studenti odborných škol mají nárok na hrubý grant ve výši 110 000 HUF, pokud nastoupí. za službu během studia – pokračoval ministr.

„Přihlášky průběžně přijímáme na webu 
iranyasereg.hu . Obdrželi jsme již mnoho tisíc žádostí od lidí, kteří nějakou formou projevili zájem,“ uvedl ministr. Dodal, že systém záloh územní obrany pokrývá celé území země a po absolvování výcviku mohou záložáci sloužit lokálně. „V současné době probíhají výcvikové programy našich podřízených, houževnatých a statečných záložníků v celkem 21 posádkách po celé zemi,“ řekl Kristóf Szalay-Bobrovniczky.