Ministr obrany Polska navštívil Pentagon. Zkontroloval termíny dodávek nových zbraní

Dnes jsem v Pentagonu diskutoval s ministrem obrany Lloydem Austinem o strategickém partnerství Polska a USA. V momentě modernizace polských ozbrojených sil, kdy jsou dodávány nejmodernější technikou americké výroby, jako jsou stíhací letouny F-35, tanky ABRAMS a vrtulníky APACHE, je to kriticky důležité – místopředseda vlády – ministr Národní obrany Władysław Kosiniak – Kamysz řekl po skončení jednání v Pentagonu.

Jednání mezi místopředsedou vlády Kosiniak – Kamyszem a ministrem obrany L. Austinem se uskutečnilo přímo ve Washingtonu, DC
Během jednání o modernizaci polských ozbrojených sil a posílení spojeneckých schopností měly USA potvrdila, že do doby, než bude Polsku k dispozici první nový letoun, bude dodáno 8 vrtulníků z vlastních ozbrojených sil. Místopředseda vlády Kosiniak-Kamysz zdůraznil potřebu včasného plnění obranných zakázek a jejich význam pro budování potenciálu polských ozbrojených sil.

Jedním z témat jednání byla také bezpečnost východního křídla NATO.

Místopředseda vlády W. Kosiniak – Kamysz poděkoval ministru Austinovi za pokračující přítomnost amerických jednotek v Polsku a zdůraznil její význam pro naše odstrašující a obranné schopnosti.

Ministr a ministr obrany se s odkazem na ruskou agresi zavázali pokračovat v nezbytné podpoře Ukrajině.

– Dnes jsem mluvil s polským místopředsedou vlády a ministrem národní obrany, abych se svěřil, jak můžeme spolupracovat při poskytování bezpečnostní pomoci, kterou Ukrajina naléhavě potřebuje k obraně před Ruskem.

– napsal po jednání ministr obrany

– Rozvojem svých obranných schopností a podporou Ukrajiny slouží Polsko jako příklad pro Evropu a zbytek světa (…). Polsko vždy chápalo, že Putinova válka na Ukrajině ohrožuje naši sdílenou bezpečnost. (…) Spojené státy a Polsko spolu s našimi spojenci a partnery stojí bok po boku při obraně svobodné a suverénní Ukrajiny.

– řekl ministr obrany L. Austin.

Místopředseda vlády W. Kosiniak – Kamysz během své návštěvy ve Washingtonu DC položil květiny k Hrobu neznámého vojína na Arlingtonském národním hřbitově.