NATO bude i nadále se Spojenci podporovat Ukrajinu

Rada NATO-Ukrajina se sešla po nedávných těžkých ruských náletech na ukrajinské civilisty a infrastrukturu. Spojenci důrazně odsoudili nevybíravé údery Ruska a znovu potvrdili svůj závazek dále posílit obranu Ukrajiny.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který setkání předsedal, řekl: „Ukrajina pokračuje v každodenním zachycování ruských raket a zachraňuje bezpočet životů. Ale schopnost Ukrajiny udržet svou obranu vyžaduje zvýšenou nabídku a větší podporu. Po posledním ruském útoku spojenci dnes znovu potvrdili, že zvyšují svou vojenskou pomoc Ukrajině. Musíme Ukrajině nadále poskytovat vybavení a munici, které potřebuje k obraně proti ruské invazi. To je zásadní pro schopnost Ukrajiny zůstat v boji.“

Od začátku plnohodnotné ruské invaze spojenci bezprecedentně přispěli k obraně Ukrajiny. Na červencovém summitu NATO řada spojenců oznámila, že pošlou Ukrajině další strategické systémy protivzdušné obrany, včetně více baterií Patriot, a spojenci se dohodli, že společně poskytnou v příštím roce bezpečnostní pomoc v minimální výši 40 miliard eur. Spojenci se také dohodli na koordinaci bezpečnostní pomoci a výcviku pro Ukrajinu, přičemž tyto úkoly převezme nové velení NATO, které začne fungovat v září. 

Středeční jednání se konalo na úrovni velvyslanců a bylo svoláno na žádost Ukrajiny. Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov informoval spojence prostřednictvím video spojení o aktuální bezpečnostní situaci a potřebách prioritních schopností. Rada NATO-Ukrajina byla vytvořena na summitu NATO v červenci 2023 a slouží jako fórum pro společné konzultace, rozhodování a aktivity mezi NATO a Ukrajinou. Zasedání rady se běžně účastní velvyslanci z členských zemí NATO a ukrajinští představitelé.