Německo ukončilo provoz své letecké základny Niamey. Podporovala misi v Mali

Po dobu osmi let se personál letecké dopravní základny v Niamey podílel na záchranném řetězci a zásobování německého kontingentu OSN. Mise byla ukončena na konci května a nyní končí i tento důležitý dopravní bod německé Luftwaffe.

Právní status má zásadní význam

Kolem letecké dopravní základny v Niamey po skončení MINUSMY Mise Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilization au Mali Aby mohla odpovědná ministerstva v Nigeru a Německu nadále využívat mandát, v květnu 2024 uzavřela výměnu . Stejně jako u všech zahraničních misí a uznaných misí sledovalo Německo mimo jiné cíl jasně definovat právní postavení německého personálu v zahraničí. S takovouto definicí dostávají vojáci jistotu nezbytnou pro své poslání, protože právní normy a případné trestní stíhání jsou jasně upraveny.

Proto se obě země již na začátku června 2024 rozhodly pro prozatímní dohodu na jedno čtvrtletí, aby byly definovány detaily dlouhodobějšího nasazení. Nakonec se nepodařilo dosáhnout dohody, která by byla přijatelná pro obě strany. Proto 6. července federální vláda rozhodla o plánovaném přemístění, když vypršela prozatímní dohoda.

co bude dál?

Čtyři desítky žen a mužů, kteří zůstali až do konce, jsou členy MINUSMA od konce mandátu Bundestagu .Mise Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilization au Malikteří již neplnili své poslání na letecké dopravní základně, ale na německé základně v Niamey, již měli zkušenosti s organizací přesunu kontingentu o síle kolem 1000 osob. Zkušenosti ze stěhování MINUSMYMise Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilization au Malikvóta v roce 2023, která byla přenesena na ty, kteří v rámci kvóty následují , jim v tomto ohledu prospěla. Nyní bylo jejich úkolem realizovat vlastní přemístění.

Jak vlastní zásobování , tak vlastní ochrana všech relokačních opatření musela být zachována až do poslední fáze.