RECENZE: Nůž Ajova od Jardy Kotěry je příjemné retro za sympatickou cenu

Hned na úvod recenze se musíme Jardovi Kotěrovi (KKNives) omluvit. Nůž Ajova nás tak moc bavil, že putoval z jedněch rukou do dalších a nikdo se jej nechtěl vzdát. Testoval se dlouho, v kuchyni, na vandru, ale i ve službě. Vždy perfektně posloužil a všem nám připomíná trampská léta tak trochu mixnutá starou dobrou Amerikou!

Spolupráce s Jardou Kotěrou alias KovoKotěra byla jiná, než obvykle. Běžnou praxí je, že nás firmy a výrobci osloví s nabídkou recenzovat nějaké zboží, ale jeho tvorbu jako milovníci zbraní a nožů známe z výstav. Slovo dalo slovo a za pár dnů, dnes to budou skoro dva měsíce nám přišel nůž, který je vlajkovou lodí dílny a umu pana nožíře.

Na stránkách výrobce se píše doslova toto: „Tradiční design traperského nože používané od přelomu 19. a 20. století v našem pojetí je vlajkovou lodí naší dílny. Čepel je vyrobena z odolné mangan chrom vanadové nástrojové oceli K720 a má čočkovitý výbrus s malou fasetkou, kování z leštěné uhlíkové oceli. Rukojeť z kroužků hovězí kůže navlečených na masivní trn je zajištěna podložkou, která je ještě navlečená na trnu a samotný závit se nachází až v hlavici, která je k podložce přinýtovaná. Všechny zmíněné vlastnosti dohromady dělají z tohoto nože vynikajícího a odolného společníka na veškerý čas strávený v přírodě. Vhodný bude na všechny outdoorové aktivity, od krájení chleba přes rybaření až po bourání zvěře.“ A my mu dáváme za pravdu!

Ale zpět k recenzi. Traperský nůž je opravdu příhodné označení. Nám se hned po vybalení z hezké, úhledné krabičky s označením výrobce a s certifikátem vybavil táborák, buřty, doušek chlazeného piva a zkrátka pohoda. Ta z nože přímo čiší. Osobně mám rád kožené rukojeti, které mnozí znají především z nožů Ka-Bar a v tomto případě oceňuji opravdu precizní zpracování. Ono se řekne dát na sebe pár kousků kůže, ostřihnout, obrousit a napustit, ale není to jen tak. V případě tohoto nože to je zpracováno naprosto dokonale. Není co vytknout. A tím se dostáváme k držení nože.

Zastane jakoukoliv práci a nezklame

Tady byla od kolegů občas drobná výhrada. Rukojeť, která má zhruba 11 centimetrů je limitní pro užití v taktických rukavicích a pro opravdu velkou ruku. Ale toto nebyl nůž cíleně dělán proto, aby se používal v taktických, ale normálně v ruce. Takže drobný nedostatek bereme jako subjektivní, podle způsobu použití a toto opravdu není taktický nůž, leč ho v mnohém s přehledem zastane! Rukojeť na trn s masivní paticí umožní opravdu silné údery, nouzově třeba zatlučení stanových kolíků, rozbití skla, ale v případě sebeobrany dá agresorovi pořádnou pecku, kterou si zapamatuje. Inu, i tramp se musí umět prát. Mimochodem, ani reverzní úchop nebyl problém, leč na toto známe lepší nože.

Záštita nože na rozdíl od mnohých jiných opravdu plní svůj účel, je masivní a ani při dynamičtějších činnostech jako bodání, porcování, sekání dřeva a tak podobně se nebojíte sklouznutí ruky na opravdu jedovatou čepel. A čočkový výbrus s malou fasetou zajišťuje jedovatost, ale i dobrou odolnost. A zde se zastavím. Ani po skoro dvou měsících není nůž tupý. A ani při zasažení suku se nepodařilo (naštěstí) ostří vyštípnout. Stále řeže papír, leč už ne tak jistě a tak bude stačit keramika, lehké přetažení a nůž bude zase jako žiletka. Ani takzvaný batoning neškodí, čtyři milimetry ve hřbetě nože něco snesou. Pan Kotěra použil na nůž ocel K720. Jde o uhlíkovou nástrojovku, kterou jde kalit až na 64 Rockwella, což pro běžné užití a následné přebroušení je nesmysl. Výrobce tvrdost neuvedl, ze zkušeností tipujeme okolo 61, takže odolné, ale stále i v domácích podmínkách snadno brousitelné. Jen pozor na údržbu, může chytat rez při nesprávném užití, respektive nedostatečné péči.

Za příplatek i nerezovka N690 a práškovka Elmax

Zájemci mohou za příplatek mít i jinou ocel. Například nerezovka N690, případně vynikající práškovka Elmax. V redakci ale preferujeme uhlíkovky, stačí nebýt čuně a vydrží mnohé. Jak známe pana Kotěru, variací bude více, ale to vše je na předešlé domluvě s ním. Dost dobře si dovedeme představit nůž, kde kožené kroužky rukojeti budou tmavé a čepel v provedení DLC, nebo jiném odolném, tmavém povrchu. Ale to předbíháme a jistě teď se Jaromír bere za hlavu, co si na něj vymýšlíme 🙂

Samotnou kapitolou je pouzdro. Také máte rádi kůži a její vůni? Tady je ručně šité z hověziny, poctivě prošité, zanýtované, k zajištění slouží masivní druk. Tady snad jen by bylo hezčí, kdyby část s drukem byla trochu lépe zahlazena a možná byla kratší. Občas se nám konec zachytával. Ale upřímně.. kdyby nám to nebylo líto, tak kousek odřízneme a zahladíme, nebo si pomůžeme zapalovačem. Šlo by to. Průvlek na opasek je dostatečný i pro služební pásek 40mm, při troše snahy a s použitím paracordu dokážete nůž umístit i na molle vazbu, ale samozřejmě to není to pravé a nůž tak dělán nebyl, respektive pouzdro. Však uznejte, jaký trampík by na přelomu století znal molle…

Jak asi tušíte, nůž nás opravdu baví. Nebudeme to dále protahovat, zájemcům dáváme níže i video, které dělal známý tester Kraken, který je příslušníkem aktivních záloh AČR a známým buřtkrafťákem. I on byl nadšený a my to zcela sdílíme. Milovníci moderny, kydexu, plastových střenek, ty nůž asi nezaujme. Ale po vzetí do ruky by jistě i řada z nich názor změnila.

A jen tak mimochodem. U KKNives, tedy Jardy Kotěry si přijdou na své i milovníci staré vojenské školy. Nabízí krásné pojaté ztvárnění útočného nože ČSLA V07 který vezme za srdce, repliku útočného nože M1917, který používala Československá armáda až do roku 1939, dále repliku druhoválečné F-S dýky, ale i dalších nožů s vojenským původem, nebo pro trampy. Stálou nabídku najdete ZDE

Nyní ale k technikáliím a ceně…

Materiál čepele – K720
Celková délka – 245mm
Délka čepele – 130mm
Tloušťka ve hřbetu – 4mm
Rukojeť – kožené kroužky
Pouzdro – hovězí kůže

Cena? 4700 korun. Kde nůž koupíte? TADY