Sněmovní výbor pro obranu podpořil českou muniční iniciativu

Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny podpořil českou muniční iniciativu a vyjádřil vládě podporu v jejím pokračování. Členy výboru s podrobnostmi o aktuálním stavu muniční iniciativy i tím, jak probíhá samotný proces nákupu, seznámili zástupci Ministerstva obrany v čele s ministryní obrany Janou Černochovou. Poslancům byly také vysvětleny okolnosti údajného selhávání munice, která byla dodána v rámci české muniční iniciativy. Postoj Ministerstva obrany ke zprávám v médiích naleznete níže v textu.

Výbor dnes vyjádřil vládě podporu v pokračování muniční iniciativy. Členové výboru také vyjádřili na základě získaných informací přesvědčení, že muniční iniciativa je organizována a realizována tak, aby za prostředky donorů a ČR byly zajištěny dodávky munice pro Ukrajinu v co nejvyšší kvalitě i kvantitě. „(Výbor) bere na vědomí, že s ohledem na povahu a rozsah konfliktu není na místě požadovat plné zveřejňování všech detailů muniční iniciativy, jelikož by to ohrozilo bezpečnostní a zahraničně-politické zájmy České republiky, nicméně celý proces je plně transparentní vůči donorům,“ uvádí schválené usnesení.

V médiích se tento týden objevily informace o údajných problémech, které s dodávanou municí mají být. Publikované informace jsou nekompletní a neuvádí celou problematiku v celém kontextu, chtěli bychom proto vše uvést na pravou míru. Chtěli bychom zdůraznit, že záležitost intenzivně od počátku řešíme. Jde řádově o jednotky případů a příčina dosud nebyla experty stanovena. Možnými hypotézami předčasných výbuchů jsou vystřílené hlavně děl, nevhodné použití zapalovače nebo jeho starý design.

Protože munici, u které je podezření na zmiňované problémy, dodal vedle České republiky dříve a ve větším množství i jiný spojenec, nemáme potvrzeno, zda se potíže týkaly skutečně i české dodávky. V rámci české muniční iniciativy bylo této munice a zapalovačů dodáno oproti dodávce jiného spojence významně menší množství. Šlo o starší skladovou munici, která byla dodána jako reakce na velmi urgentní nedostatek dělostřeleckých granátů v ukrajinské armádě. I když šlo o starší munici, byla pravidelně revidována a armáda země, ze které pochází, ji používala. Před odesláním na Ukrajinu byla vždy řádně zkontrolována, a to včetně namátkové střelby z odpovídající zbraně a za odpovídajících podmínek.

Česká dodavatelská firma celou záležitost intenzivně s ukrajinskou stranou řeší na expertní úrovni. Ministerstvo obrany ČR veškeré získané informace předává německým kolegům i spojencům v muniční koalici. Protože na Ukrajině probíhá velmi intenzivní konflikt a potřeba munice je enormní, není čas čekat na dokončení expertní analýzy. Proto česká dodavatelská firma deklarovala, že sežene nové zapalovače nebo dodá na své náklady munici odpovídající jejich hodnotě.

Podle našich informací jde o nízké jednotky případů, kdy munice předčasně vybuchla a zároveň byla použita tak, jak měla. Příčiny se zjišťují a čeká se na další zprávu ukrajinských expertů. Možnými variantami je, že příčinou může být starý design použitého zapalovače, ale také jeho použití ve vystřílených hlavních děl, nebo použití v kombinaci s jinými projektily a prachovými náplněmi pro delší dolet.

V souvislosti s nízkým počtem doložených případů předčasného výbuchu munice je potřeba zdůraznit, že jsme od začátku konfliktu Ukrajině dodali asi dva miliony dělostřeleckých nábojů. Žádné velké technické problémy během těchto dodávek nenastaly.