Ukrajina zavádí nový detektor min vlastní výroby Khortyč

Ministerstvo obrany Ukrajiny kodifikovalo a schválilo k dodání vojákům impulsní detektor kovů ukrajinské výroby. Zařízení vytvořené ukrajinskými inženýry pro vyhledávání min a jiných výbušných předmětů bylo pojmenováno „Khortych-1“.

Univerzální detektor kovů byl vyroben v tuzemském podniku, který vyvíjel a vyráběl podobná zařízení pro použití v domácí a průmyslové sféře: pro detektorový průzkum půd a jiných povrchů na přítomnost elektrických a plynových sítí, provádění geodetických prací, provádění dalších prací v v oblasti národního hospodářství k detekci kovových předmětů, předmětů atd. Od začátku rozsáhlé invaze do Ruské federace předal výrobní podnik dobrovolně všechny dostupné detektory kovů k použití vojákům. Inženýři společnosti neustále dostávali zpětnou vazbu o praktickém využití jejich produktů v armádě a tvořili klíčová kritéria pro vývoj univerzálního armádního detektoru kovů. Musel být lehký, spolehlivý při používání, levný, snadno ovladatelný a opravitelný v terénu.

Detektor kovů ukrajinské výroby váží něco málo přes kilogram a detekuje výbušná zařízení v hloubce více než půl metru s chybou v umístění středu objektu 5 cm Pracuje při teplotách od -20C do +40C a vlhkost do 95%. Zařízení má světelné a zvukové indikátory detekce min, plné nabití výkonné lithium-iontové baterie zajišťuje chod detektoru kovů po dobu 6 hodin.