Dvacet let iniciativy NATO – Istanbul

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval k silnějším, strategičtějším a na výsledky orientovaným partnerstvím se zeměmi v oblasti Perského zálivu během akce v rámci Valného shromáždění OSN. Akci, kterou pořádal korunní princ Kuvajtu, Jeho Výsost šejk Sabah Khaled Al-Sabah, oslavila 20 let Iniciativy spolupráce NATO-Istanbul (ICI). 

Sešli se na něm čtyři partneři NATO v ICI (Bahrajn, Kuvajt, Katar a Spojené arabské emiráty) a také Saúdská Arábie, Omán a generální tajemník Rady pro spolupráci v Zálivu.

Pan Stoltenberg poděkoval korunnímu princi za pořádání výroční akce a znovu potvrdil význam partnerství NATO-ICI jako platformy pro spolupráci a zdůraznil jeho vývoj a úspěchy. Generální tajemník zdůraznil oblasti úzké spolupráce mezi NATO a partnery ICI – včetně kybernetické obrany, reformy bezpečnostního sektoru, změny klimatu, energetické bezpečnosti, námořní bezpečnosti a ochrany kritické infrastruktury. „Během těchto dvou desetiletí naše spolupráce narostla ze síly na sílu,“ řekl a ocenil příspěvky a účast partnerů z Perského zálivu.

Stoltenberg zdůraznil, že když čelíme „hluboce zhoršenému bezpečnostnímu prostředí, více než kdy jindy vidíme, že naše bezpečnost není regionální, ale globální“, je užší spolupráce s partnery v Perském zálivu a širším regionu Blízkého východu nezbytným krokem. Nastínil rozhodnutí přijatá spojenci na washingtonském summitu v červenci 2024 s cílem zvýšit angažovanost NATO na Blízkém východě, v severní Africe a v Sahelu. S odkazem na jmenování Javiera Colominy novým zvláštním představitelem pro jižní sousedství generální tajemník uvedl, že je to „poprvé, kdy má Aliance pro tuto práci vyhrazené kontaktní místo“. Zmínil se také o nadcházejícím otevření Styčného úřadu NATO v Jordánsku, rozšířeném rozsahu výcvikové mise v Iráku, Regionálním centru iniciativy pro spolupráci NATO-Istanbul v Kuvajtu a Centru pro jih v Neapoli, které poskytují „rovnoměrné pevnější základ, na kterém můžeme posouvat naše partnerství vpřed,“ řekl generální tajemník.

Istanbulská iniciativa pro spolupráci byla zahájena v roce 2004 a poskytuje partnerské fórum pro praktickou spolupráci a politický dialog mezi NATO a partnerskými zeměmi v oblasti Perského zálivu. K iniciativě, která letos slaví 20. výročí, se připojily čtyři země, Bahrajn, Kuvajt, Katar a Spojené arabské emiráty.

Regionální centrum iniciativy pro spolupráci NATO-Istanbul v Kuvajtu (NIRC) bylo otevřeno v roce 2017 a pomáhá posilovat politický dialog, vzdělávání a odbornou přípravu a veřejnou diplomacii. Středisko bylo slavnostně otevřeno v roce 2017 generálním tajemníkem Stoltenbergem, což je první taková přítomnost NATO v oblasti Perského zálivu.