OBRAZEM: Čeští dělostřelci se vyznamenali. I stará technika na mezinárodním cvičení překvapila

Na konci září proběhlo v Litvě mezinárodní dělostřelecké cvičení. Češi, Američané, Nizozemci a Litevci společně trénovali poskytování palebné podpory. Využili přitom i dělostřelecký radiolokátor a bezpilotní prostředky.

Svist granátů, dunění explozí a současně neslyšné proudění dat pro řízení palby. Tak vypadalo mezinárodní vojenské cvičení Flaming Thunder 2024, jehož cílem bylo prověřit struktury velení a řízení dělostřeleckých jednotek a prohloubit mezinárodní spolupráci při poskytování nepřímé palebné podpory.

Cvičilo se na několika místech současně. Ve vojenském prostoru Pabradé ve východní části Litvy čeští dělostřelci ze 4. úkolového uskupení AČR MN BG LITVA se samohybnými kanonovými houfnicemi vz. 77 DANA trénovali nepřímou palbu na cíl společně s americkými houfnicemi M109A6 Paladin a nizozemskými minomety Hirtenberger M8 R 1365. Podařilo se tak současně koordinovat palbu různých palebných prostředků několika států naráz.

V rámci utužení spolupráce řídili palbu českých houfnic dělostřelečtí návodčí z americké armády a naopak palbu Američanů naváděli Češi. „Spolupráce s americkými palebnými jednotkami byla na vynikající úrovni a od Američanů jsem rovněž slyšel chválu na naši adresu,“ zhodnotil kooperaci nadrotmistr R. V. Pro průzkum a sledování dopadové plochy byl rovněž využit bezpilotní prostředek ScanEagle.

Na západním okraji Litvy zatím ve vojenském prostoru Kairai cvičily litevské houfnice PzH 2000 z dělostřeleckého oddílu Generála Romualda Giedraitise střelbu na vzdálenost až 40 km na cíle v moři na základě dat, které jim dodával český radiolokační dělostřelecký systém ARTHUR. Ten je schopen dle dráhy letu dělostřeleckého granátu ve vzduchu určit s vysokou mírou přesnosti místo jeho dopadu a je schopen tedy nejen koordinovat palbu vlastních sil, ale též odhalit postavení palebných prostředků nepřítele.

Řídící cvičení litevský major D. D. na závěr cvičení Čechy pochválil, vysoce hodnotil především rychlost a přesnost jejich palby.

Autor: nadporučík Ondřej Stypa