OBRAZEM: Maďarsko natočilo film o dramatické evakuaci z Kábulu

Maďarské drama o vojenské záchranné operaci v Kábulu je příkladem vojenského hrdinství, zdůraznil ministr obrany Maďarska na tiskové konferenci, která se konala ve „zřícenině“ Újdörögd.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky řekl, že maďarská historie je plná hrdinských činů, které je třeba si pamatovat, protože jsou příkladem a dávají pevnost. Existují však i současní, žijící hrdinové, na které se často nedůstojně zapomíná. Dodal také, že film o vojenské záchranné operaci v Kábulu v roce 2021, který bude mít premiéru pro veřejnost v druhé polovině roku 2025, „ukazuje, jak jdou maďarští vojáci příkladem“. Připomněl, že HDF se připojilo k vojenským operacím v Afghánistánu v roce 2003. Film s názvem The Kabul Operation vypráví příběh, který se odehrál před třemi lety, kdy maďarské obranné síly evakuovaly 540 lidí, včetně 180 dětí z Afghánistánu během stahování sil NATO.

Ministr hovořil o úspěšné náborové kampani HDF pro záložníky a dodal, že na TV2 začíná minisérie a připravuje se i vojenská show. Všechny mají za cíl seznámit co nejvíce lidí se životy vojáků. Zoltán Pető, zástupce generálního ředitele Svěřeneckého fondu pro mediální služby a podporu (MTVA), zdůraznil, že „hlavním úkolem veřejnoprávních médií je samostatně hovořit o aktuálních událostech maďarské historie, podobně jako představovat odkaz naší kultury a dějiny“. Režisér filmu Zsombor Dyga uvedl, že kromě představení kolektivní záchranné operace je na pozadí filmu také romantický příběh, díky kterému je děj osobnější. Film je založen na skutečném příběhu plném smyšlených prvků. Výkonným producentem je Tamás Lajos a hlavními herci jsou Blanka Mészáros a Gábor Jászberényi.

zdroj https://hmzrinyi.hu/