Pozemní síly Slovenska mají nového velitele. Stoklase vystřídal Balog

Slavnostním předáním státní zástavy SR v kasárnách Slovenského národního povstání v Trenčíně začal slavnostní ceremoniál výměny velitele pozemních sil. Generálmajor Martin Stoklase předal funkci velitele Pozemních sil Ozbrojených sil Slovenské republiky nově stanovenému veliteli pozemních sil brigádnímu generálovi Ivanu Balogovi.

 Pozvání na nástup, který se uskutečnil za přítomnosti téměř 420 příslušníků z Velitelství pozemních sil, přímo podřízených útvarů a svazků v podřízenosti sil, v doprovodu jejich velitelů přijal   státní tajemník Ministerstva obrany pan Igor Melicher, náčelník GS OS SR generál Daniel Zmeko, velitel velitelství generálmajor Martin Michalko, zástupci velitelů sil a útvarů přímo podřízených Generálnímu štábu OS SR, bývalí velitelé pozemních sil, jakož i další pozvaní   hosté.

Po odeznění státní hymny SR, která byla umocněna přeletem dvou vrtulníků UH-60 a přečtení personálního rozkazu náčelníka Generálního štábu OS SR o ustanovení do funkce a průběhu služby brigádního generála Baloga, následoval symbolický akt předání a převzetí funkce.

S proslovem jako první vystoupil státní tajemník MO SR pan Igor Melicher, který ve svém proslovu vyzdvihl působení odcházejícího velitele a zároveň novému přejímajícímu veliteli pozemních sil popřál   v aktuální dynamicky se měnící době, pevné velení a mnoho správných rozhodnutí.

„ Za 11 měsíců je náročné zanechat výraznou stopu v systému pozemních sil, domnívám se, že svůj styl a zásady jsem postupně předával na stupni prapor a brigáda a mým úkolem, kromě velení  silám, bylo hlavně usměrňovat a umožňovat velitelům plnit naše společné úkoly. Dovolte mi v duchu hesla „Zpátky cesta nemožná, vpřed se jít musí “  vyjádřit přesvědčení, že s novým velitelem brigádním generálem Balogem půjdou pozemní síly správným směrem“, zdůraznil ve svém závěrečném proslovu   odcházející generálmajor Stoklase.

Na závěr svého proslovu generálmajor Stoklase poděkoval příslušníkům pozemních sil za plnění úkolů a popřál   spoustu kvalitního výcviku a úspěchů ve službě Ozbrojených sil SR. 

         Nový velitel pozemních sil brigádní generál Ivan Balog poděkoval generálmajorovi Martinu Stoklasovi za vytvoření podmínek , díky kterým mohl bezproblémově převzít funkci velitele pozemních sil. „ Přebírám velení pozemních sil s respektem a pocitem zodpovědnosti.  Přeji nám, abychom společným přičiněním úspěšně zvládli úkoly, které před námi stojí. Do této náročné a zodpovědné práce nám všem přeji pevné zdraví, spoustu trpělivosti a tvůrčích sil a samozřejmě i dobré pracovní i rodinné zázemí. “

Promluvy uzavřel náčelník GS OS SR generál Daniel Zmeko, který v krátkosti zavzpomínal na své první setkání s odcházejícím a také s novým přebírajícím velitelem pozemních sil a v závěru oběma poděkoval a popřál mnoho zdaru a možností uplatnit nabyté zkušenosti a znalosti ve prospěch OS SR.

          Další část nástupu patřila udělení Památné plakety místopředsedy vlády SR a ministra obrany Roberta Kaliňáka, kterou předal generálmajorovi Stoklasovi státní tajemník Igor Melicher. Následně se udělením pamětních medailí vybraným profesionálním vojákům rozloučil i sám generálmajor Stoklase.

Závěrem vyslovujeme generálmajorovi Stoklasovi upřímné poděkování. „Bylo nám ctí sloužit pod Vaším velením“                                                                                                                                                                                                                                                   DĚKUJEME