Šéf italské armády navštívil Maďarsko. Pochvaloval si vzájemnou spolupráci

Generál Dr. Gábor Böröndi, náčelník generálního štábu HDF a generálporučík Carmine Masiello, náčelník generálního štábu italské armády, na svém nedávném setkání konaném na mezinárodní vojenské základně Újmajor u Veszprému velmi mluvili o důležitosti bilaterální vojenské spolupráce mezi Maďarskem a Itálií.

Maďarský náčelník obrany přijal italského generálporučíka na zdvořilostním hovoru během jeho jednodenní oficiální návštěvy Maďarska s delegací, v níž byl velitel nadporučík italské armády nadporučík Michele Romano.

Obě strany si v otevřené a neformální atmosféře vyměnily názory na vyhlídky na řešení současných a budoucích výzev a zmapovaly své společné oblasti zájmu, kde je třeba posílit spolupráci a interoperabilitu.

Na vojenské základně Camp Croft, Újmajor navštívil italský generálporučík mnohonárodní bojovou skupinu předsunutých pozemních sil NATO umístěnou v Maďarsku, ve které slouží asi 250 italských příslušníků.

Generálporučík Masiello při pozdravu italského kontingentu ocenil nasazení a statečnost vojáků. Zdůraznil, že armáda musí být připravena bojovat za vlast a jednat v jejím zájmu.

Ve společnosti brigádního generála Balázse Szloszjára, zastupujícího velitele, velitelství pozemních složek HDF a majora Botonda Hetényiho, velitele maďarského kontingentu mnohonárodní bojové skupiny, italská vojenská delegace v čele s generálporučíkem Masiellem navštívila hlavní místa maďarské obrany. Síly Ústřední vojenský výcvikový prostor a střelnice.

Při statické ukázce si hosté udělali obrázek o aktuálním stavu modernizace ozbrojených sil v Maďarsku. Kromě všech nově pořízených položek pozemního vybavení maďarských obranných sil – arzenálu od bojových vozidel až po ruční zbraně – měli možnost zblízka vidět Národní pokročilý raketový systém země-vzduch (NASAMS) a vodní hladinu. čistícího zařízení ženijního pluku Szentes, přičemž skvěle připravení operátoři majetku jim poskytli podrobné informace o schopnostech zbraní.

V Maďarsku byla zřízena mnohonárodní bojová skupina předsunutých pozemních sil NATO (FLF BG) za účasti italského, chorvatského, amerického a tureckého vojenského personálu. Bojová skupina posilující východní křídlo NATO provádí výcvikové úkoly a cvičení, aby se připravila na vedení vysoce intenzivních obranných operací.