Skončila aktivace Sil rychlé reakce NATO. Vojáci získali ocenění

Na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově nastoupili příslušníci rezortu Ministerstva obrany u příležitosti ukončení nasazení ve strukturách Sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force, NRF) v letech 2022 až 2024. Více než třem stovkám vojáků a vojenských policistů, kteří byli vyčleňováni do pozemního uskupení NRF vedeného Německem a specialistům z Centra nasaditelných systémů z Lipníku nad Bečvou určených do spojovacího modulu DCM-B (Deployable Communication Module B) ve prospěch JLSG (Joint Logistics Support Group) pod velením JFC Brunssum (Allied Joint Force Command), byla na konci června letošního roku ukončena pohotovost v NRF. Někteří z nich obdrželi z rukou zástupce velitele pro operace brigádního generála Josefa Trojánka čestné odznaky AČR Za zásluhy a věcné dary.

Síly rychlé reakce NATO (NATO Response Force, NRF) byly jedním z nejvýznamnějších nástrojů NATO pro rychlou a efektivní reakci na krize, k zajištění kolektivní obrany a krizového managementu. NRF se neustále vyvíjely, aby čelily novým bezpečnostním výzvám, a jejich struktura a složení zahrnovaly různé typy jednotek a schopností.

Jednotky NRF byly schopny zasáhnout kdekoliv na světě a po omezenou dobu zde působit bez potřeby další podpory, a to v celém spektru aliančních operací (od humanitárních a záchranných až po bojové operace vysoké intenzity). Díky této schopnosti představovaly pro každého potenciálního agresora hrozbu téměř okamžité vojenské reakce ze strany NATO a byly tak významnou součástí aliančního odstrašení. NRF byly tvořené Silami velmi vysoké pohotovosti a Silami druhého sledu. Tyto součásti NRF fungovaly v rotačním systému, kdy vybrané jednotky z členských zemí NATO byly vždy připraveny k nasazení.

Přechod z NRF na NATO Force Model (NFM)

S ohledem na pokračující ruskou agresi proti Ukrajině a neskrývané ambice Ruska k rozšiřování svého impéria vznikla v Alianci potřeba přehodnotit vlastní schopnosti k účinné obraně východní hranice NATO. Hlavním opatřením je tak zavedení tzv. nového Modelu sil NATO (NFM – NATO Force Model). Tyto jednotky jsou součástí širší strategie NATO zlepšit schopnost rychlého nasazení a obrany, zejména v reakci na nové bezpečnostní hrozby a změny ve vojenském prostředí v Evropě. Nová struktura sil je součástí větších reforem NATO zaměřených na zlepšení připravenosti a adaptability Aliance.

„Zavedením NFM dochází ke zrušení Sil rychlé reakce NATO (NRF). Změnou ze systému NRF na NFM došlo ke zvýšení počtu jednotek, které budou k dispozici pro okamžitou reakci,“ vysvětluje podstatu změny zástupce velitele Velitelství pro operace brigádní generál Josef Trojánek.

„Cílem Aliance je vytvořit flexibilnější a reaktivnější strukturu, která lépe reaguje na současné hrozby. NRF byly klíčovým prvkem vojenské připravenosti NATO, ale jejich složení a velikost již neodpovídala vývoji bezpečnostní situace a novým potřebám, například hybridním hrozbám, kyberútokům nebo nečekaným krizím na hranicích NATO,“ doplnil. Na konci června letošního roku tak došlo k ukončení pohotovosti všech jednotek NRF.

Česká účast v Silách rychlé reakce NATO (NRF)

Česká republika se do Sil rychlé reakce NATO (NRF) zapojovala od roku 2004, tedy dva roky po jejich vzniku. Od té doby se čeští vojáci pravidelně účastnili rotací v různých typech jednotek NRF, které zahrnovaly pozemní, vzdušné i speciální síly.

Pro pozemní uskupení vedené Německem vyčleňovala ČR Úkolové uskupení o síle 341 osob, které bylo postavené na bázi mechanizované roty 42. mechanizovaného praporu Tábor a průzkumné roty 102. průzkumného praporu Prostějov, tým Vojenské policie a prvek národní podpory. V letech 2022–2024 se čeští vojáci zapojovali do pravidelných cvičení NRF a dalších společných aliančních cvičení, která zajišťují připravenost jednotek. V roce 2023 se jednotky zúčastnily zahraničního cvičení Wettiner Schwert 2023, které již reálně reflektovalo zkušenosti z aktuálních operací. Cvičení zahrnovalo mimo jiné i překonávání řeky Labe celou mezinárodní jednotkou. Průzkumná rota se v rámci mezinárodního cvičení zapojila do výsadkového výcviku na Sardinii. Zkraje letošního roku prověřilo aktivaci jednotek NRF cvičení Briliant Jump, které bylo součástí největšího aliančního cvičení – Steadfast Defender 2024.

Dalším českým příspěvkem do NRF byla dvanáctičlenná jednotka specialistů z Centra nasaditelných systémů z Lipníku nad Bečvou určených do spojovacího modulu DCM-B (Deployable Communication Module B). Tato jednotka z podřízenosti 3NSB (3rd NATO Signal Battalion) hrála významnou roli v podpoře Sil rychlé reakce NATO (NRF) a jejich operací. Spojovací modul DCM-B je klíčový pro zajištění komunikační a informační podpory ve prospěch určených velitelství NATO včetně jednotek NRF, nově NFM.

„Spojovací modul DCM-B vyčlenila ČR do pohotovosti ve prospěch JLSG (Joint Logistics Support Group) pod velením JFC Brunssum (Allied Joint Force Command). Disponoval schopností poskytovat spojení pro alianční operace, a to jak v krizových situacích, tak během cvičení zaměřených na rozvoj vojenské připravenosti,“ popisuje činnost jednotky její velitel kapitán Kamil Beneš.

V roce 2023, kdy probíhala mezinárodní příprava jednotky, absolvovali čeští specialisté z DCM-B několik významných mezinárodních cvičení, která sloužila k přípravě na nasazení v rámci Sil rychlé reakce NATO (Steadfast Cobalt a Steadfast Jupiter). Tato cvičení umožňují jednotkám přispívajícím k hotovostem NRF ověřit a potvrdit jejich schopnosti v oblasti komunikačních a informačních systémů. Důraz byl kladen především na rychlost nasazení, spolehlivost a funkčnost spojovacích systémů, což je pro Síly rychlé reakce klíčové.

Vojáci z Lipníku nad Bečvou byli po této mezinárodní přípravě vyčleněni v pohotovost pro NRF od začátku letošního roku až do konce června.

Další informace:

  • Síly rychlé reakce NATO (NATO Response Force, NRF) byly vojenské jednotky, které sloužily k rychlému nasazení v případě krizí. Byly vytvořeny v roce 2002 s cílem posílit schopnost NATO reagovat na různé druhy bezpečnostních hrozeb. NRF zahrnovaly pozemní, vzdušné, námořní a speciální jednotky, které byly schopné rychle zasáhnout kdekoli na světě.
  • Účelem NRF bylo poskytnout flexibilní, nasaditelné, interoperabilní a udržitelné síly, které zahrnovaly prvky ve všech operačních doménách pod společným velením kdykoliv o tom Severoatlantická rada (North Atlantic Council- NAC) rozhodne.
  • NRF byly tvořené Silami velmi vysoké pohotovosti a Silami druhého sledu. Tyto součásti NRF fungovaly v rotačním systému, kdy vybrané jednotky z členských zemí NATO byly vždy připraveny k nasazení.
  • Výstavbu jednotek NRF zajišťovaly tzv. rámcové státy (Framework Nations – FN). Zapojení do NRF vyžadovalo vyčleňování národních příspěvků pozemních sil zpravidla na tříleté období, vzdušných sil a specializovaných schopností (jako např. ochrana proti účinkům zbraní hromadného ničení OPZHN a speciální síly) na období zpravidla jednoho roku.
  • Vyslání českých jednotek zařazených do NRF v požadované době reakce mohla rozhodnout vláda bez souhlasu Parlamentu ČR (článek 43 Ústavy ČR) v případě nasazení max. do 60 dnů. Nad 60 dnů by byl nutný souhlas Parlamentu ČR.