Na Slovensko se po splnění úkolů v zahraničí vrátilo přes 300 vojáků

Z plnění úkolů v misích a operacích mezinárodního krizového managementu se na Slovensko v uplynulém období vrátilo celkem 336 příslušníků Ozbrojených sil SR. V prostorách 13. mechanizovaného praporu v Levicích jim za nasazení a reprezentaci vlasti kromě jejich rodin osobně poděkoval i místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák a náčelník Generálního štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Vojáci působili v Bosně a Hercegovině, na Kypru, v Iráku, Lotyšsku, jakož i v rámci výcvikové mise v Belgii a Polsku, v námořní misi ve Středomoří či v dalších zemích Blízkého východu.

„Slovenští vojáci dokazují už několik let, že v mezinárodních misích a operacích jsou významným přínosem. Jejich působení za hranicemi domoviny je především znakem sounáležitosti, jednoty a solidarity s našimi spojenci,“ uvedl ministr R. Kaliňák, podle kterého navrátilci z misí a operací dlouho čekali na moment, kdy uvidí své blízké. „Přišel čas vrátit se k tomu, co vám je nejdražší. Rád bych vám proto vzdal můj respekt a úctu a poděkoval za vaši službu vlasti,“ pokračoval šéf resortu obrany. Prioritou je podle ministra další rozvoj ozbrojených sil, a to tak, aby byl kvalitní výcvik a lidská síla doplňována i moderními zbraňovými systémy a kvalitní infrastrukturou. „Jelikož rodinné zázemí je základem pro dobrou službu vlasti, do budoucna chceme například otevřít brány základen pro rodinné příslušníky vojáků. Zkvalitňováním infrastruktury a budováním komunitního života chceme přispět právě k tomu, aby i příbuzní vojáků měli pocit, že jsou součástí vojenské rodiny,“ prozradil ministr Kaliňák. 

Slovenskou republiku od jejího vzniku reprezentovalo v rámci mezinárodního krizového managementu v zahraničních misích a operacích celkem téměř 22 tisíc slovenských vojáků a vojáček. Při příležitosti slavnostního přivítání příslušníků mezinárodního krizového managementu byly přibližně 300 vojákům udělena vyznamenání, přičemž více než stovce vojáků byl předán i Památný kříž válečného veterána.