Rakouský svátek letectví už za měsíc a vstup zdarma. Češi nebudou chybět

Už za měsíc, konkrétně 6. a 7. září 2024, odstartuje na letecké základně Zeltweg největší evropská letecká show AIRPOWER24. Bude sestávat z performance show na zemi, ukázek rakouského letectva a mezinárodních vojenských akrobatických týmů a účastníků z oblasti civilního letectví, zejména Flying Bulls, a také statické show civilních vystavovatelů z oblastí existuje letecký průmysl, výzkum a výuka a rozsáhlá doprovodná akce Areál letiště včetně vojenského leteckého muzea.

Vstup na AIRPOWER24 je zdarma. AIRPOWER24 je akce pro celou rodinu a nabízí i rozmanitou zábavu pro děti: Po oba dny akce je od 7:30 do konce akce k dispozici samostatný dětský koutek. Navíc po ukončení letového provozu budou do 19:00 probíhat také programy, jako je promítání filmu (Top Gun: Maverick), „Meet the Pilots Corner“ nebo vystoupení vojenské hudby v místě akce.

„Letos nabídne AIRPOWER24 bezprecedentní program s mnoha vrcholy a premiérami. Podle současného plánování bude na AIRPOWER24 vystaveno celkem 206 letadel z více než 20 zemí. Rakouské ozbrojené síly budou na AIRPOWER24 přítomny s více než 40 letouny a The Flying Bulls s 37 letouny. Návštěvníci AIRPOWER24 si budou moci z první ruky udělat představu o tom, čeho je naše letectvo schopné. A jaká nová letadla dostaneme v příštích letech!“ vysvětluje ministryně obrany Klaudia Tannerová. Například letové ukázky možných nástupců Saabu 105, které v současné době pořizují rakouské ozbrojené síly v rámci plánu rozvoje 2032, a také nový víceúčelový vrtulník AW-169 „LION“ budou předvedeny v roce poprvé létající ukázka.

TO NEJLEPŠÍ Z AIRPOWER24

Mezi nejvýznamnější budou patřit četné letové ukázky, včetně ukázky zachycení se dvěma Eurofightery a C-130 od rakouského letectva, letové ukázky z německého A-400M, dvou samostatných ukázek z Eurofighterů a F-16 a F-18. být. Poprvé bude v Rakousku k vidění také samostatná ukázka amerického F-35A z demo týmu F-35 Lightning II amerického letectva, který pilotoval display pilot kapitán Melanie „Mach“ Kluesner. Novinkou bude také samostatná ukázka S-70 Black Hawk od rakouského letectva s použitím světlic. K vidění budou další proudová a vrtulová cvičná letadla, včetně T346 (Itálie), L39NG (Česká republika) a PC-9M (Slovinsko).

Své ukázky předvede například několik akrobatických týmů nebo letek

  •     Patrouille Suisse s 6 Northrop F-5E Tiger II
  •     Patrulla Aguila se 7 CASA C-101,
  •     Krila Oluje s 6 PC-9M,
  •     tým Red Bull Blanix,
  •     Czech Flying Bulls Aerobatics Team a
  •     Horsemen Flight Team se 3 historickými North American P-51 Mustangy.