Slovenská obrana spustila informační kampaň u příležitosti oslav 80. výročí SNP

Ministerstvo obrany SR spolu s Úřadem vlády SR a dalšími spoluorganizátory připravuje celoslovenské oslavy 80. výročí Slovenského národního povstání, které se budou konat ve dnech 28.-29. srpna 2024 v Banské Bystrici. Jejich součástí je bohatý kulturně-společenský a doprovodný program spojený s atraktivní vojenskou přehlídkou.

Během prvního dne oslav ve středu 28. srpna Muzeum SNP bezplatně zpřístupní pro veřejnost svou expozici. V rámci akcí připravovaných Muzeem SNP zažijí odpoledne návštěvníci i jízdu historických vozů, které se budou z areálu Památníku SNP přesouvat banskobystrickými ulicemi i se zastávkou na Náměstí SNP. Program prvního dne bude podvečer v areálu Památníku SNP pokračovat setkáním s veterány SNP.

V rámci druhého dne oslav ve čtvrtek 29. srpna během akcí připravovaných Ministerstvem obrany Slovenské republiky a Ozbrojenými silami Slovenské republiky mohou návštěvníci od rána navštívit stánky ministerstev a různých organizací v jejich působnosti, kde budou mít možnost vyzkoušet si činnosti, které nabízejí. Pietní akt kladení věnců u Památníku SNP se začátkem v 10:00 bude moci veřejnost sledovat na LED obrazovce av přímém přenosu STVR. Slavnostní program bude pokračovat promluvami hostů a kulturními vstupy. V době od 14:00 je připraven i bohatý hudebně-kulturní program, po kterém bude následovat vojenská přísaha absolventů základního vojenského výcviku před zraky veřejnosti i rodinných příslušníků. Podvečer v 17:30 je připravena vojenská přehlídka av závěru dne i slavnostní galavečer s hudebními vystoupeními, který bude ukončen velkolepým ohňostrojem.

Za účelem komplexního informování veřejnosti o průběhu nadcházejících oslav této významné dějinné události Ministerstvo obrany SR spustilo na svém webovém sídle www.mosr.sk novou podstránku. Jedná se o součást informační a prezentační kampaně, kterou resort obrany v těchto dnech odstartoval spolu s ostatními partnery.

Resort obrany v souvislosti s přípravou a realizací oslav komunikuje se všemi zainteresovanými spoluorganizátory a participujícími složkami, kterými jsou Úřad vlády SR, Kancelář prezidenta SR, město Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávný kraj, jakož i Muzeum SNP a další ministerstva. Kompletní program celoslovenských oslav 80. výročí SNP je zveřejněn na nové podstránce https://www.mosr.sk/80vyrociesnp . Kromě toho jsou na ní dostupné i užitečné informace související s bezpečností návštěvníků oslav, změnami dopravního režimu, jakož i mapa areálu. Pro zástupce médií je na stránce dostupný akreditační formulář. Obsah stránky je průběžně aktualizován a postupně na ní budou přibývat další informace. Pro veřejnost je k dispozici také QR kód s přesměrováním na novou podstránku věnovanou oslavám výročí SNP, který si budou moci návštěvníci centrálních oslav naskenovat i přímo na místě akce.

Hlavním organizátorem letošních oslav 80. výročí SNP je Ministerstvo obrany SR. Jelikož odkaz SNP je pro slovenský resort obrany mimořádně silný, místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák převzal generální záštitu nad všemi oficiálními vzpomínkami na 80. výročí Slovenského národního povstání, které se napříč Slovenskem konají během celého kalendářního roku 2024.