Maďarsko se stává soběstačné ve výrobě 30mm munice

Komplex muničních továren ve Várpalotě, který se má v příštích měsících rozšířit o další prvky, je korunovační klenot maďarského zbrojního průmyslu, díky němuž se Maďarsko stává soběstačným v 30mm munici – to řekl ministr obrany Kristóf Szalay- Bobrovniczky při slavnostním otevření továrny na střední ráži obranného průmyslového komplexu Várpalota.

Vojenská matematika je od nepaměti jedním z nejdůležitějších aspektů válčení a nelze se vyhnout jejím zákonům – prohlásil ministr obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky před zahájením zkušebního provozu výrobní linky určené na výrobu 30mm munice. Jak řekl, rusko-ukrajinská válka, která zuří již dva a půl roku, ukázala, že sotva existují důležitější faktory než mít k dispozici všechny prostředky pro boj. „Špičková technologie je nepostradatelná, ale nestačí k tomu, aby člověk mohl úspěšně bojovat. Ale když je munice, pak je i úspěch“ – tak shrnul svůj pohled.

Podle ministra si Evropa uvědomila, že musí zcela přestavět své obranné průmyslové kapacity a přidělit určenou roli výrobě munice. „Nejsou to jen bojující strany, které neustále trpí doplňováním munice, kterou je třeba dokončit, ale také země darující munici ukrajinské straně, mezi něž Maďarsko nepatří,“ uvedl a poukázal na to, že naše země jasná volba politické hodnoty tím, že nebudeme posílat munici a zbraně do války, která zuří v našem sousedství.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky připomněl, že strategické zásoby munice se na starém kontinentu výrazně ztenčily a evropský trh obranného průmyslu s výslednou situací jen těžko drží krok. Zdůraznil, že „Maďarsko není pouze ve vedení, je před našimi přáteli v Evropské unii, pokud jde o to, že plány na vybudování komplexu této velikosti vypracovalo podle dobře promyšlené strategie dlouho před vypuknutím epidemie. války, již v polovině roku 2010“. Jak řekl, obranný průmysl v Maďarsku je takový, že jeho továrny se nejen staví, ale i vyrábí. „Tyto továrny jsou nové a přitahují high-tech dovednosti, poskytují maďarské pracovní síle ubytování a vytvářejí pro ně pracovní místa; navíc do značné míry snižují vojenskou závislost Maďarska na dodavatelských řetězcích,“ vysvětlil.

„Maďarsko je země odhodlaná a odhodlaná budovat svůj obranný průmysl, obranu a bezpečnost“ – zdůraznil ministr, který také zmínil, že naše země již v loňském roce dosáhla cíle vydat 2 % svého HDP na obranu, jak NATO očekává. jejích členských států. Kristóf Szalay-Bobrovniczky připomněl, že necelý týden předtím maďarské obranné síly formálně obdržely své první bojové vozidlo pěchoty Lynx KF41 (IFV) maďarské výroby vyrobené v závodě Zalaegerszeg společnosti Rheinmetall Hungary Ltd. Industrial Complex také nabízí továrnu založenou společně s německou společností, která plně odpovídá standardům 21. století a je moderní do posledního detailu.

Zdroj: Defence.hu