Němečtí vojenští policisté se účastní speciálního výcviku

Vojenská policie hraje ústřední roli v národní a alianční obraně. Vojenští policisté svými specializovanými dovednostmi chrání bojující jednotky. Ve výcvikovém středisku armády v Altmarku tito specialisté cvičí náročné situace.

Krajinou se řítí malá kolona chráněných vozidel . Velitel divize sedí ve středním vozidle. Jeho velká armádní jednotka operuje „v první linii“ se všemi dostupnými jednotkami , aby zastavila nepřítele na státní hranici. K tomu musí vyšší důstojník často cestovat na velitelská stanoviště svého praporu, například na situační brífinky. Nezbytné pohyby z něj dělají cíl útoků a přepadení. Protože velitel má pro nepřátelské síly vždy zvláštní význam . Kdo chrání generála? Vojenská policie – Feldjäger – Bundeswehru, přesněji jednotky osobní ochrany , vojáci se specializovanými dovednostmi.

Hrozivý scénář

Poté před vedoucím vozidlem exploduje výbušné zařízení. Záběry z lesa. Věci se musí stát rychle: síly z velitelství osobní ochrany opětují palbu a přivedou velitele divize pod kryt. Pryč od vozidel, štít vlajkového důstojníka. O tom, co bude dál, se rozhodne rychle. Přivedou se posilové síly a chráněná osoba se dostane do bezpečí v jiném vozidle.

Přerušení cvičení! Celé to bylo „ jen“ cvičení. Více než 500 vojenských vojáků – více než kdy předtím – cvičí v armádním bojovém výcvikovém centru ( GefÜbZH) v Sasku-Anhaltsku. Tam najdou ideální podmínky pro trénink dovedností, jako je osobní ochrana. Pod dohledem zkušených instruktorů a rozhodčích z armády mohou účastníci cvičení dokonce pomocí technických prostředků a videozáznamu analyzovat své počínání a vypilovat svůj profil. Důležité, protože žádné jiné vojenské odvětví nenabízí dovednosti jako Vojenská policie.

Obrovská šířka pásma

Nejde jen o dopravní řídicí síť, typický úkol vojenské policie, který je veřejností vnímán jako „dopravní řízení“ . Síť řízení provozu pomáhá během cvičení nebo při obraně regulovat a sledovat pohyby bojových jednotek na trasách pochodu. To a mnohem více nabízí vojenská policie podle potřeby útvarům, ke kterým je zařazena. Tyto cenné podpůrné služby musí být vyškoleny. V Altmarku je v těchto dnech uplatňována  celá škála požadavků vojenské policie v národní a alianční obraně.

Patří mezi ně kriminalisté i civilní policie. Vyšetřovatelé shromažďují důkazy o všech druzích zločinů. Přístupové a pátrací operace za účelem zatčení identifikovaných pachatelů jsou také součástí profilu požadavků vojenské policie. Rozsah je široký. Kromě toho jsou v příslušné krizové nebo válečné zóně nutné plnit další úkoly podobné policii . Ostatní vojáci z různých odvětví Bundeswehru zpravidla potřebují podporu vojenských policejních sil .

Žádný únik

V téměř ideálním výcvikovém prostředí armádního bojového výcvikového střediska síly všech polních policejních pluků dva týdny trénují a prověřují, na čem ještě musí zapracovat s ohledem na jejich bojovou efektivitu. Po mnoho let se pozornost soustředila na zahraniční mise. Nyní musí být dovednosti v národní a alianční obraně znovu vybroušeny a umístěny  do centra výcviku.

V 72hodinovém závěrečném cvičení identifikují přesní střelci vojenské policie tři zločince v budově ve složité situaci ve fiktivním městě Schnöggersburg . Na rozkaz velitele divize jsou zalarmovány přístupové týmy, zatímco další vojenské policejní síly zajišťují oblast . Jakmile jsou všechny východy zablokovány pro cílové osoby, nazývá se to „vloupání“ – a do domu vnikne přístupový tým . Prvnímu podezřelému zabrání v útoku cílená střela, druhý se pokusí o útěk stokem , ale je chycen služebním psem. Poslední unikne kanalizační šachtou, ale poté je okamžitě zatčen vojenskou policií. 

Pozitivní závěr pro své kamarády ze základny ozbrojených sil vyvodili i rozhodčí a funkční štáb armády . Nyní je čas analyzovat chyby a dále prohloubit naučené a postupy .

Ralf Wilke