Slovenský ministr obrany Kaliňák ocenil přínos nové plnící linky pro velkorážnou munici ve VOP Nováky

Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák se v podniku VOP Nováky zúčastnil slavnostního otevření nové plnící linky pro velkorážnou dělostřeleckou a minometnou munici. 

Jedná se o další pozitivní zprávu v souvislosti s modernizací a rozšířením výrobní základny slovenského obranného průmyslu, který chce resort obrany podporovat a přispět tak ke vzniku nových pracovních míst, zvýšení produkce a celkovému posílení tohoto odvětví v konkurenci zahraničních zbrojařských firem kvalitními slovenskými výrobky.

VOP Nováky je společností s tradicí sahající až do roku 1957, kterou se podařilo zachránit a rozvíjet. Vedení resortu obrany se před dvanácti lety rozhodlo dlouhodobě pronajmout společnost soukromému investorovi, slovenské společnosti VOP Nováky. Ministr obrany SR Robert Kaliňák ocenil, že VOP Nováky výrazně posiluje ekonomiku regionu Horní Nitry. Zároveň v souvislosti s novou plnící linkou vyzdvihl, že se jedná o slovenskou technologii, která je svým způsobem unikátní. „Tato linka je pro mě unikátní, protože jde o slovenský výrobek, pro který se rozhodla slovenská firma. O naše produkty je zájem iv zahraničí, ať už ve východní Asii, ale i na západě, protože jsou kvalitnější než zahraniční,“ uvedl ministr R. Kaliňák.

Resort obrany již dříve v průběhu letošního roku podpořil desetimilionovou investicí projekt v rámci společnosti ZTS Speciál na kompletní obnovu technologií pro výrobu dělostřeleckých hlavních kalibrů 100 až 155 mm. Šlo o první krok v rámci komplexní modernizace a rozšíření výrobní základny obranného průmyslu, přičemž zájmem resortu obrany je rozšiřovat výrobu ve všech podnicích, které spadají pod ministerstvo obrany. Zbrojařské podniky ZVS Holding, KONSTRUKTA – Defence a ZTS Speciál, které spadají pod státní holding DMD GROUP, totiž tvoří zádovou kost státní podpory v rámci domácího obranného průmyslu.